Simone gasztroságai

Házi fehér cipó

Még a húsvéti sonkához sütöttem  ezt a gyönyörű , cserepes fehér cipót. Egy éjszakán át érlelt élesztős kovásszal készült, vaslábasban sült és rekord gyorsasággal el is fogyott. Hozzávalók : 60 deka fehér kenyérliszt, egy csapott evőkanál só, 2,5-2,8 dl langyos víz, 3 deka élesztő , kettő evőkanálnyi olivaolaj 60 deka fehér kenyérliszt , aminek 30… Tovább »

Igazi kovászos kenyér

Mai rozskovászosom Malvinnal aki ma bivalyerős volt 😆 Malvin az én saját nevelésű természetes kovászom , akit hónapok óta etetgetek, és sütöm vele a kenyereket . A természetes kovász neveléséhez bővebb információ itt :http://gasztrosagok.cafeblog.hu/2014/11/21/kovasz-es-oregteszta-keszitese/ Hozzávalók a kenyérhez : 40 deka fehér búzaliszt, 20 deka rozskovász , 10 deka világos rozsliszt, 5 deka rétesliszt , langyos… Tovább »

Fehér házi cipó

Ropogós, illatos cipót sütöttem gyorskovásszal, vaslábasban. El sem tudom mondani milyen érzés a saját sütésű kenyeret a kezünkben tartani, megszagolgatni, sőt- még egy kissé szentimentális is leszek de igen, megsimogatni 🙂 Aztán hűlés közben hallgatni az apró ropogásokat, amiktől hajszálvékony repedések keletkeznek a cipócskán majd kivárni, hogy meg lehessen végre vágni, és csak úgy üresen… Tovább »

Házi burgonyás cipó -süss otthon kenyeret!

Megint úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát.Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér 🙂  Puha bélzetű, mennyeien ropogós héjú nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz… Tovább »

Hangulatos mediterrán reggeli

Van, mikor nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egy saját sütésű rozmaringos kenyér, sonka a jobbikból, mozzarella, zamatos paradicsom , rukkola és egy csepp olivaolaj… egy asztalka a teraszon , pihenős reggelen ráérősen csipegetve, majd egy latte a végén… Ti is szeretitek az ilyen reggeleket? Hozzávalók a rozmaringos kenyérhez: 50 deka liszt, 3 deka friss élesztő,… Tovább »

Tojásos lecsó, ahogy én szeretem

Végtelenül egyszerű de annál inkább finom étel , nálam sok hagymával és sok tojással készül, némi szafttal az alján. Maradt meg 3 különböző színű kaliforniai paprika ezeket használtam fel a lecsó elkészítéséhez. Megvallom, én ilyen naturálisan szeretem, de van mikor pirítok a hagyma mellé szalonnát, vagy esetleg egy kis kolbászt . Most egy sima tojásos… Tovább »

Cipó tökmagolajjal

Kifogyott minden kenyérkészletünk, veknit nem akartam, gyökérkenyérhez kevés volt az idő, így a nálunk nagy népszerűségnek örvendő vaslábasban sült cipó mellett döntöttem.  Adtam hozzá jó minőségű, őrségi tökmagolajat , és egy fantasztikusan finom lágy belsejű és ropogós héjú itt-ott kifordult cipócskát sütöttem. Alig bírtuk kivárni, hogy kihűljön, még langyosan megvágtuk és pecsenyezsírral- paradicsommal ettük, hát… Tovább »

Édesburgonyás kenyér gluténmentes változatban

Akárki akármit mond, azért a kenyér -az IGAZI, az tud hiányozni az ember lányának, de mit tegyen ha gluténérzékeny? Hát süt magának másolatot ha már a család jóízűen falatozza a búzalisztes házi sütésűt 🙂  Maradt annyi édesburgonya, hogy a gluténmentes változatot is kipróbáljam vele, hát katarzis- ízorgia- elgyengülés…. Hozzávalók : 25 deka Glutenix falusi fehér… Tovább »

Édesburgonyás félbarna kenyér vaslábasban sütve

Kísérleti példány született, de már akkor beleszerettem amikor levettem a vaslábas tetejét 🙂  Ma édesburgonyás napom volt, először a saját gluténmentes változatomat sütöttem meg, majd utána bedagasztottam egy hagyományos lisztből készült tésztát. Ezt a kenyeret este egy szülinapi partin fogják elfogyasztani. Szerintem szeretni fogják 🙂 Hozzávalók : 40 deka BL 112 liszt, 25 deka öregtészta-(… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!