Mediterrán típusú gyökérkenyér született, öregtésztával és egy csipetnyi élesztővel.
Hozzávalók :
30 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 deka BL80 liszt, 15 deka öregtészta , egy deka élesztő, egy csapott evőkanál himalája só, egy marék apróra vágott aszalt paradicsom, egy evőkanál tökmagolaj , körülbelül 3dl langyos víz, ha szükséges, lehet még tenni hozzá .
A hozzávalókat jól összedolgozzuk,majd egy éjszakán át pihentetjük. Reggel a megkelt tésztát kilapogatjuk, majd henger alakúra formázzuk, a közepén és a végein tekerünk egyet, majd deszkán letakarva pihentetjük fél óráig. Ezután még egyszer tekerünk rajta két- három helyen, hogy a gyökér formáját megkapja.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, beteszünk egy vízzel teli kislábast, majd a gyökérkenyeret egy szilikonos sütőpapírra helyezzük és sütőlapon 45- 50 percig sütjük. Figyelem ! Mindenki a saját sütője paramétereit vegye figyelembe, a sütési idő némileg módosulhat, akkor vegyük ki, mikor szép piros a kenyér és az alját megütögetve kongó hangokat ad .
Ez minden fajta és formájú kenyérnél érvényes.
Az öregtészta az előző kenyér bedagasztásából lecsípett tészta, ami gyakorlatilag túl lesz kelesztve, a következő felhasználásig. Hűtőben körülbelül egy hétig eláll.
Az aszalt paradicsomos gyökérkenyér mellé tojáskrémet készítettem, a következő bejegyzésben erről olvashattok.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: