Ma ne maradjunk libaságok nélkül 🙂 A hagyomány szerint aki ma nem eszik libát az egész évben éhezik. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett.
Hozzávalók : 1 hizlalt libamáj, 40 deka libaháj, fél liter tej, egy fürt szőlő, 1,5 dl 5 vagy 6 puttonyos tokaji aszú, vaj, egy teáskanálnyi rizsliszt- aki nem lisztérzékeny annak 1 teáskanálnyi búzaliszt.
A libahájat felkockázom és egy lábas aljába teszem. A libamájat a jeges vagy alaposan hűtött tejbe teszem, akár 2-3 órára is. A hájat kis lángon elkezdem kiolvasztani és már ekkor a tetejére helyezem a tejből kivett libamájat. Lefedem és hagyom a kiolvadó zsíron átpárolódni. Többször megnézem, úgy 15 perc elteltével átfordítom nagyon óvatosan és újra befedem. 10 perc elteltével megnézem és tűpróbát csinálok. Ha nagyon véres lé szivárog akkor még egy pár percig hagyom. Ha éppen egy kis lé szivárog csak akkor lezárom alatta a lángot és tálalásig a lábaskában hagyom.
A szőlőszemeket alaposan átmossuk. A vajat felhevítjük egy serpenyőben és átpároljuk rajta a szőlőszemeket. Ha kész, a szemeket kiszedjük és a visszamaradt zsiradékra ráhintjük a lisztet, alaposan átkeverjük és a tokaji aszút hozzáöntve mártás sűrűségűre keverjük. A szemeket visszatesszük és az egészet átforraljuk.
A libamájat óvatosan deszkára tesszük, szeletekre vágjuk és pirított kenyérszeletekre adagoljuk, majd melléhalmozzuk a tokaji borban párolt szőlőszemeket és mártást. Különleges ízvilágú krémesen omlós libamájat kapunk, előételnek és ünnepi fogásnak kiváló csemege.
Tálaláskor a szeleteket enyhén áthinthetjük sóval.
A hájból kisült zsiradékot átszűrtem , kiváló libazsírt kaptam amit szárnyas ételek elkészítéséhez felhasználok.
Ha nincs otthon tokaji aszú, akkor a mártáshoz szükséges bor helyettesíthető valamilyen késői szüretelésű tokaji borral.
😀 😀
Mennyei manna,kóstolót hol lehet átvenni?? 😀 😛