Ha gluténérzékeny vagy, akkor sem kell lemondanod a kelt tésztából készült finomságokról. Napok óta látom a közösségi oldalon, hogy mindenki túrós táskát süt. Persze búzalisztből. Én meg csak ácsingózzak… hát nem ! Egy régi receptet átalakítottam glutén és laktózmentessé és olyan de olyan túrós batyuk sültek….. Szóval sorstársaim sütésre és túrós batyura fel !
Hozzávalók a tésztához: 30 deka Nutrifree mix per dolci, egy evőkanálnyi nutrifree mix per pane fibra,2 deka friss élesztő, 1,5 dl langyos laktózmentes tej, 2 evőkanál barna cukor, 1 egész tojás, 4-5 deka puha laktózmentes teavaj.
A töltelékhez: 25 deka laktózmentes túró, kettő egész citrom reszelt héja, 1 egész tojás, 1 vaníliás cukor,3 evőkanálnyi barna cukor, ízlés szerint mazsola.
A tésztához a liszteket egy tálba tesszük, az élesztőt a langyos- cukrozott tejben felfuttatjuk. A tojást és a maradék cukrot a lisztekhez adjuk, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A puha vajat dagasztás közben adagoljuk a tésztához. Rugalmas tésztát kapunk, amit körülbelül 50 perc alatt duplájára kelesztünk.
A túrós tölteléket a következőképpen készítjük el: a túrót egy tálkában villával összetörjük, hozzáadjuk az egész tojást, a citromok reszelt héját és a cukrot. (ízlés szerint mazsolát is ) Alaposan összedolgozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd vékonyra sodorjuk és négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe halmozzuk a túrós tölteléket majd a sarkokat összefogva kis batyukat készítünk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük, 25 percig pihentetjük ezután egy egész felvert tojással a batyukat átkenjük. A sütőt előmelegítettem 170 fokra, a sütőtérbe betettem egy vízzel teli lábaskát és a batyukat szép pirosra sütöttem. Még langyosan áthintettem őket porcukorral.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: