Simone gasztroságai

Félbarna házikenyér ropogós-illatosan

Mostanában ritkábban sütök búzalisztes házi kenyeret, gluténérzékenységem okán de tegnap bedagasztottam  egy veknit . Illatos, ropogós és kívánatos lett, igazi piknikhangulat lett rajtam úrrá, sütöttem mellé angolszalonnát és húsos szalonnát, egy kevés lilahagymát szeltem hozzá és élveztem az illatokat és a látványt.

Hozzávalók : 20 deka öregtészta ( elkészítése a ” kovászoljuk ” kategóriánál olvasható ! – ), 15 deka finom őrlésű tönkölyliszt, 20 deka BL 112 félbarna liszt, 5 deka BL 80 , 2,5 deka burgonyapehely, 1,2- 1,5 dl langyos víz, ( az öregtésztám kissé lágyra sikerült így nem kellett több vizet használnom és (az öregtészta )2 deka friss élesztővel készült  ), 1 evőkanálnyi kacsazsír, egy csapott evőkanálnyi só, friss élesztő nem került pluszban  a tésztához mert teljesen friss öregtésztával dolgoztam így is szépen megkelt.

A liszteket kimértem a dagasztógép üstjébe, majd hozzáadtam az öregtésztát, a sót, a burgonyapelyhet , a lágy kacsazsírt és a langyos vizet, majd a géppel alaposan megdagasztattam . Kelesztőtálba tettem, ronggyal takartam és húsz perc múltán lisztezett deszkán formáztam. Kicsit kinyomogattam óvatosan, majd fentről magam felé vekni formára igazítottam. Szilikonos sütőpapírra tettem és jénaiban duplájára kelesztettem. A sütőt előmelegítettem 230 fokra, a veknit 3 helyen pengével bevágtam, majd egy kis vízzel megspricceltem és a jénai tetejét rátéve betettem a sütőtérbe. 10 perc elteltével a hőfokot 210 fokra mérsékeltem. 40-45 percig sült, a jénai tetejét az utolsó 5 percben levettem. Kezekre vigyázni ! Rácson hűlt, illatozott .

 

P1090452

P1090453

P1090454

P1090455

P1090456

P1090457

P1090467

P1090469

P1090470

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!