Meggymániás vagyok. Szeretem frissen, sütve, főzve, fahéjasan, mandulával, krémekbe rejtve, rumosan, konyakosan, mindenhogyan …:D
Most darált mogyorósan és fahéjasan készült, egy jó kis édes tésztában piteformában sütve, némi karácsonyi hangulattal.
Hozzávalók : A tésztához : kettő egész tojás, 3 evőkanál natúr joghurt, kettő evőkanálnyi zsír, 2,5- 3 bögre liszt, kettő kanál cukor, egy teáskanálnyi fahéj, egy maréknyi darált mogyoró. A töltelékhez: másfél üveg magozott meggy, három evőkanál barna cukor, egy csomag vaníliás pudingpor, egy mokkáskanálnyi őrölt fahéj, darált mogyoró ízlés szerint.
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és rugalmas tésztát gyúrunk. Fél órára hűtőbe tesszük. A gombócot kettévesszük, majd a piteformát vékonyan zsírral kikenjük. Az egyik gombócot kisodorjuk és a piteformába helyezzük. A tölteléket a következőképpen készítjük el: a meggy a lével együtt ( annyi levet vegyünk ki belőle amennyivel a pudingport ki tudjuk keverni ), cukrozzuk, fahéjjal meghintjük és forrásig főzzük. Ezután a kikevert pudingport hozzáadva sűrű állagúra főzzük. A piteformába helyezett tésztalapra adagoljuk a sűrű állagú meggyünket, én rétegesen adagoltam és a rétegek közé darált mogyorót hintettem. Ezután ha a töltelék elfogyott, a másik tésztagombócunkat kisodorjuk, és karácsonyi hangulatú- vagy bármilyen – kiszúróval több helyen mintát szúrunk a tésztalapba. Ezután óvatosan a töltelék tetejére tesszük, a széleket összecsipkedjük. Előmelegített ( 160 fokon) sütőben szép pirosodóra sütjük. A piteformában hagyjuk, kihűlés után porcukorral áthinthetjük és szeleteljük.
Köszönöm Edinám, egyik kedvenc lett nálunk ! 🙂
Hmmmmmmmm,imádom a meggyest,nagyon szép lett <3