A madártejet szinte mindenki szereti. Most, hogy ráérősebb vagyok és talán türelmesebb is, elkészítettem egy olyan madártejet amit Tarcal legkiválóbb szállodájában többször is kóstoltunk már és megkérdeztem, hogyan készítik mert volt benne egy kis csavar ami ezt az amúgy is finom desszertet a legek közé emelte.
Hozzávalók: 2 liter tej ( nálam laktózmentes tej ) , 6 egész tojás, 1 csomag bourbon vaníliás cukor, 4 -5 evőkanál barna cukor, egy késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék, egy csepp citromlé, fél csomag vaníliás pudingpor, szeletelt mandula
A tejet felrakom forrósodni egy olyan lábasban amiben nem ég le semmi. A tojásokat kettéválasztom, a fehérje részéből a bourbon vaníliáscukor negyedével és egy csepp citromlével kemény habot készítek. A sárgákat alaposan kikeverem a fél zacskónyi vaníliás pudingporral . A tejet addig forrósítom, míg éppen nem kezd el forrni, ekkor visszaveszem a lángot és a habgaluskákat a forró tej felszínére szaggatom, majd egy kis idő után átfordítom. A tej ne forrjon és ne is hűljön nagyon vissza, így lesznek szép magas galuskáink. Amikor kész, egy tálkára szedjük a galuskákat. A forró és enyhén forrásban lévő tejből kiveszünk, hozzáadjuk a kikevert tojássárgákhoz, alaposan átkeverjük, majd a forró tejhez adagoljuk lassan és kevergetve. Ha jó a hőkiegyenlítés akkor nem csapódik ki a tojássárgája. Sűrűre főzzük és hozzákeverjük a maradék bourbon vaníliás cukrot a barna cukrot és egy késhegynyi mézeskalács fűszerkeveréket . ( az eredeti recept szerint csillagánizs és őrölt fahéj adagolandó de nekem nem volt itthon ezért lett a mézeskalács fűszerkeverék, hiszen ebben is megtalálhatóak ezek a fűszerek ) Jól kiforraljuk majd egy nagyobb tálba öntjük, a habgaluskákat a tetejére szedjük és hűvös helyen kihűtjük. Tálaláskor megszórjuk enyhén átpirított szeletelt mandulával. Finom fűszerillatú, karácsonyi hangulatú desszertet kapunk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: