Jó tartalmas leves készült, ebben a karácsonyi készülődésben nem akartam nagyon belebonyolódni a főzésbe. Így esett a választásom egy kiadós nyírségi gombóclevesre.
Hozzávalók : 40 deka borjú, vagy sovány sertéshús, egy nagy fej vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, 20 deka csiperke gomba, 15 deka karfiol, 10 deka zöldborsó ( ami a mai főzésből közkívánatra kimaradt ), egy késhegynyi porított vargányapor, egy maréknyi zöldségzöldje, zsiradék, víz, őrölt bors,himalája só, egy fél citrom leve, tejszín, liszt. A gombóchoz :15 deka főtt, áttört burgonya, egy egész tojás, só, 5-6 deka liszt.
A vöröshagymát apróra vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. A húst kockázzuk és a vöröshagymán fehéredésig pirítjuk. A sárgarépát és a fehérrépát kockázzuk és a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a vargányaporral . A csokorra való zöldségzöldjét egészben hozzárakjuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a szeletekre vágott csiperkegombát a rózsáira szedett karfiolt, és a zöldborsót . A tört burgonyához hozzáadjuk a tojást a sót a lisztet és összegyúrjuk, majd vizes kézzel apró gombócokat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tejszínt elkeverjük egy evőkanálnyi liszttel, a forró levesből lassan hozzáadagolunk alaposan elkeverjük és behabarjuk. A végén egy fél citrom levét hozzáfacsarjuk és forrón tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: