A bulik és a baráti összejövetelek fontos kelléke a pogácsa nálunk. Sokszor és sokféle készült már, ez most egy háromszor hajtogatott kelt leveles tésztából szaggatott bátran sajtozott finomság lett . Elkészülhet rúd formájában is, magokkal megszórva is, ki hogy szereti. A háromszori hajtogatás kicsit soknak tűnhet de cserébe olyan leveles és pihekönnyű tésztát kapunk, hogy megéri a fáradozást. A pihentetési idő alatt pedig tudjuk tenni egyéb dolgainkat 🙂
Hozzávalók :1 evőkanál kacsazsír, 12 dkg tejföl ,200 ml víz, 50 dkg liszt(BL55), 1 teáskanál cukor ,egy csapott evőkanál só ,3 dkg élesztő,a kenéshez 25 dkg vaj fontos,hogy lágy,kenhető legyen,így lesz szép leveles. Reszelt sajt, a lekenéshez egy egész tojás.
Az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk,duplájára kelesztjük majd vékonyra kinyújtjuk a puha vajjal megkenjük egymásra hajtogatjuk 4 rétegben,majd letakarva 20-25 percig pihentetjük.
Hajtás menete: a kisodort tésztát a felső résznél a közepéig, az alsó részét felfelé a közepéig , majd jobbról és balról is a közepéig hajtjuk.
A pihentetés után kinyújtjuk újra megkenjük vajjal, megszórjuk vékonyan reszelt sajttal és újra hajtogatjuk. Újra 20 percet pihenjen.
Pihentetés után kinyújtjuk, vajjal harmadszor is átkenjük, és hajtjuk majd újabb 20 percig pihentetjük. Ezután ujjnyi vastagra sodorjuk, a tetejét egy egész felvert tojással átkenjük, sajttal megszórjuk és pogácsákat szaggatunk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük , majd 15 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Szia !
Ebben a receptben nincs tojás, ez sima natúr leveles tészta. Használhatod édes, vagy sós péksütikhez is. Van több pogácsa receptem amibe teszek tojást, ezek kicsit tartalmasabb , hagyományosabb pogácsák, nézz körül, van külön Pogácsák menüpontom, többfélét is találsz. 🙂 A kérdésekkel pedig nem zavarsz 😉
Utolsó (remélem) kérdés ezzel a recepttel kapcsolatosan: tojást nem szoktál tenni a tésztába?
Köszönöm szépen, kipróbálom!
Kedves ZT !
Köszönöm a kedves szavakat 😉
A zsírt pótolhatod vajjal, esetleg margarinnal, ha hozzá tudsz jutni, akkor darált tepertőkrémmel. A porélesztőt én simán futtatás nélkül hozzá szoktam dagasztani ha nem frisset használok. A kis csomag – 7 g- instant élesztő kb elég 50 dekányi liszthez. Remélem tudtam segíteni 🙂
Üdv
Lívi
Kedves Lívia, köszönöm a receptet és gratulálok a bloghoz!
Sajnos ahol lakom nem lehet hozzájutni friss élesztőhöz és zsírhoz. Esetleg van javaslatod, hogy mivel tudnám pótolni ehhez a pogácsához a zsírt és hogyan kell kezelni a száraz élesztőt? Köszönöm szépen!