Sokféle pogácsát sütöttem már, de ez a libatepertős számomra a leg-leg-leg… a tésztája könnyed- leveles az íze pedig… A pénteki libamáj alatt sült ki a libazsír és a tepertő kár lett volna érte így gondoltam beledolgozom egy jó kis pogácsába. Egy kevés gouda sajttal szórtam a tetejét nagyon harmonikus lett az ízhatás. Egy baja van csupán… nehéz abbahagyni a kóstolást 🙂
Hozzávalók : 50 deka liszt, 3 deka friss élesztő, 1 -1,5 dl tej, egy teáskanál barna cukor, 3 evőkanálnyi tejföl, egy evőkanál himalája só, libatepertő darálva ami 5-6 evőkanálnyi adagot tesz ki, 1-2 teáskanál libazsír, 1 tojás sárgája, egy csipet őrölt bors, a lekenéshez egy egész tojás, a szóráshoz trappista vagy gouda sajt durvára reszelve.
A langyos tejben elkeverjük a barna cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A dagasztóüstbe kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a sót, a csipetnyi borsot , a tojás sárgáját és a ledarált libatepertőből 3-4 evőkanálnyit és egy, vagy ha a tészta megkívánja kettő teáskanálnyi libazsírt. Rugalmas de nem kemény, sima tésztát dagasztunk szépen kidolgozva. Meleg helyen duplájára kelesztjük majd lisztezett deszkán kisodorjuk és a maradék darált libatepertővel az egész felületet átkenjük. Hajtogatjuk- fentről a feléig, majd alulról fel a feléig és jobbról majd balról is . 25-30 percig letakarva a deszkán pihentetjük, majd újra sodorjuk és hajtjuk most már lekenés nélkül. Újabb 25-30 percig pihen a tészta . Ezután ujjnyi vastagra sodorjuk, a tetejét berácsozzuk, lekenjük a felvert egész tojással , durvára reszelt sajttal megszórjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Szilikonos sütőpapírra helyezzük és 15 percig pihenni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a pogácsákat aranybarnára sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: