Simone gasztroságai

Menzafeeling : Csurgatott tojásleves , nutellás és sárgabarack lekváros palacsinta

Ha becsukjátok a szemeiteket előttetek van az iskolai menza képe és illata? A szerencsésebbek jó érzésekkel gondolnak vissza, a kevésbé szerencsések pedig nem kívánják vissza a menza feelinget 🙂 Bennem úgy él, hogy csapatostól betrappoltunk, kabátok- táskák hanyagul bevágva a székek alá, és sorbaállás, közben már érzed a forró leves illatát és farkaséhesen alig várod, hogy kimerjék a ki tudja milyen levest, a gőzölgő buktával vagy palacsintával- nekem ezek voltak a kedvenceim. Nem a rántott hús, hanem a  porcukorral finoman meghintett palacsinta 🙂  Egy ilyen érzés fogott el amikor ezt a menüt megfőztem, semmi extra ebben és mégis annyira de annyira jólesett 🙂

Hozzávalók  a leveshez : Zsiradék, búzaliszt, őrölt kömény, himalája só, aki használja annak ételízesítő, őrölt pirospaprika, 4 darab egész tojás , víz

A zsiradékon egy evőkanálnyi búzalisztet ( vagy ételallergiásoknak rizslisztet ) világosra pirítunk, majd hozzáadunk egy teáskanálnyi őrölt pirospaprikát , átkeverjük és hideg vízzel folyamatos kevergetés mellett felöntjük. A pirospaprikát épp csak átfuttatjuk, mert ha megég, keserűvé válik. Sózzuk, őrölt köménnyel és adott esetben ételízesítővel ízesítjük ( én porított vargányát használok erre a célra ) egy csokor petrezselyem zöldjét is teszek bele az intenzívebb ízekért és kiforraljuk. A petrezselyem zöldjét a kész levesből kiveszem.A tojásokat felverjük és az enyhe forrásban levő leveshez csurgatjuk. Én úgy szeretem, ha maradnak benne nagyobb tojásdarabok ezért csak módjával keverem át . Ha valaki apróbb tojásfoszlányokat szeretne akkor lassan öntse és gyorsabban keverje. Ezután újra kiforraljuk, amíg a tojások teljesen megfőnek. 

Palacsinta hozzávalói : 20-25 deka liszt, egy egész tojás, egy teáskanálnyi cukor, 1,5-2 dl szódavíz vagy bubis ásványvíz, 2,5 dl tej, egy csipet só, zsiradék

A tojást a cukorral és egy csipet sóval kikeverjük, majd a tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk folyamatos keverés mellett a lisztet, és lassan adagolva a szódavizet. Olyan állagú tésztát kell kapnunk ami nem túl folyós inkább krémes állagba hajló. Egy teflonos serpenyőt vékonyan kikenünk zsírral vagy olajjal és felhevítjük, majd  vékony palacsintákat sütünk közepes lángon. A palacsintákat ízlés szerint tölthetjük, nálunk a nutellás és sárgabarack lekváros a kedvenc. A palacsinták tetejét vékonyan áthinthetjük porcukorral. 

 P1110317

P1110321

P1110326

P1110327

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!