Sokan megkérdeznek, mégis mi ez az édesburgonya. Látják a recepteket, ismerkednek a gumóval de sokat nem tudnak róla. Összegyűjtöttem néhány dolgot amit érdemes tudni erről a növényről.
Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta a Szulákfélék családjába és a Hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint a kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és a neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is.
Kiválóan felhasználható levesekhez, köretként, házi sütésű kenyerekhez, chipsnek, sütemények készítésekor, de tölteni is kiválóan alkalmas és sűrítésre is használható.
Én a gyakorlatban is felhasználtam már többféle krémleveshez, kenyerekhez, többféle variációban megtöltöttem, csináltunk belőle bő zsírban sült chipset, steakburgonyát, csempésztem bele kuglófokba, és tervezem krémekbe süteményekhez.
Hazai termesztése Ásotthalmon jelentős ahol már több mint 20 éve foglalkoznak a batáta termesztésével.
A nagyobb üzletláncokban beszerezhető a gumó, érdemes egy próbát tenni és meglátjátok mennyi mindenre jó és mennyi finomság készülhet belőle, mindemellett még egészséges és igazi tápanyagbomba is.
Forrás: wikipédia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: