Simone gasztroságai

Fűszerkalauz- friss fűszerek saját fűszerkertből

Nincs is annál jobb, mikor az ember kiszalad és csak lecsippent egy friss hajtást, levélkét a saját termesztésű fűszernövénykéiből az éppen készülő ételekbe. Nem kell családi ház és kert sem hozzá, akár egy balkonon is meg tudjuk nevelni a különféle fűszernövényeket. Nekem a szívem egy csücske a fűszerkert, még az egyetemi évek  a fűszernövények fakultáció és  kiváló oktatóim ” mérgeztek meg ” vele. Mindamellett, hogy gyönyörű látvány és illatfelhő nyaranta rendkívüli tárház az ételek fűszerezéséhez . Amit frissen nem használunk el, azt megszárítva üvegben kiválóan el tudjuk tenni a téli hónapokra és saját , vegyszermentes fűszerekkel tudunk ízesíteni egészen addig amíg újra frisset nem termeszthetünk. Hamarosan itt az idő az ültetéshez, ehhez nyújtok segítséget ebben a bejegyzésben, remélem sokatokat ” mérgezek ” majd meg és már saját fűszerkertből tudjátok Ti is fűszerezni a finomabbnál finomabb ételeiteket 🙂

Főbb fűszernövények és általános tudnivalóik az ültetéstől a betakarításig.

Majoránna

majorka

A majoránna (Majoranna hortensis) (névváltozatai: majorána, majoranna, pecsenyevirág) az árvacsalán -félék családjába tartozó növényfaj. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a  fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú.Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz. Kiválóan alkalmas húsfélék, főként szárnyasok, szószok, főzelékek , levesek ízesítésére. Frissen kevesebbet használjunk belőle mint szárítva mert sokkal intenzívebb ízeket ad. A magyar konyha alapvető fűszere de gyógyhatása miatt teákat,illóolajat és kenőcsöt is készítenek belőle. Cserépben és balkonládában is kiválóan nevelhető, ám rendszeres öntözést igényel . Meleg, napos fekvésű helyre tegyük, jó vízáteresztésű talajba vessük. A magok nagyon aprók, ezért ültetéskor a következőképpen járjunk el, mivel a magok fényre csíráznak: A föld ( talaj)felületét ültetésre alkalmas közeggé dolgozzuk el, rögöktől mentes felületté. Az ujjainkkal simítsuk át a talaj felületét, szórjuk rá a magvakat és az ujjainkkal csak érintőlegesen éppen valamennyi földet juttassunk a magvakra. Permetező-porlasztó öntözéssel tartsuk nedvesen a felületet amíg a csírázás megindul. Vontatottan és nehézkesnek tűnően kel, a kelő gyomokat folyamatosan távolítsuk el mert elnyomja a kis csíranövény kezdeményeket. Sekélyen gyökeresedik ezért érzékeny a talaj kiszáradására. Én a bokrosodás megindulása után minden fűszernövényemet ugyanúgy tápoldattal látom el minden héten mint a többi dísznövényt, ezt nagyobb terméshozammal hálálja meg és ellenállóbbá teszi a növényeket a kórokozókkal, állati kártevőkkel szemben.

Kakukkfű

kakukkfű

A kakukkfű (Thymus) az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő növény. A kerti kakukkfű ( Thymus vulgaris ) már az ókorban ismert és használt gyógynövény és fűszernövény volt, értékes illóolaját is használták.  Kifejezetten fényigényes növény, szárazságtűrő évelő , tápanyagigénye közepes. A kemény tél kárt tehet a növényben, az enyhébb teleket szépen átvészeli.  Apró magjai fényre csíráznak, tehát sekélyre vessük és folyamatosan tartsuk nedvesen a felületet csírázásig. Nehezebben emészthető levesekhez, halételekhez,gombaszószokhoz, vadakhoz , sültekhez kiválóan alkalmazható fűszernövény, de erős aromája miatt óvatosan használjuk. Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővízhez adagolva illatos és frissítő hatású. Nálam nagyméretű cserépben van, immár ötödik éves és egész éven át, még télen is friss leveleket szedek le róla.

Lestyán

lestyan

  A lestyán (Levisticum officinale – orvosi lestyán) az zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Akár 2 méter magasra is megnő. Első évben csak gyöktörzset és tőlevélrózsát fejleszt, a második évben jelenik meg a magszár és a szórt állású levelek. Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle. Levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére kiválóan alkalmas. Húsleveseknek egészen kiváló ízt ad !  Teája jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó. Gyermekkoromban maggi levélnek hívtuk, sok helyen ma is így ismerik. A meleg fekvésű területeket kedveli, a tápoldatos öntözést meghálálja. Vetése sekélyen- 1, -1,5 cm mélyre ( hogy meghallja a déli harangszót 🙂  )  Károsítói között gyakoriak a levéltetvek, melyek ellen rovarirtó szerekkel védekezhetünk. Egyes gombabetegségekre is fogékony lehet.

Bazsalikom

bazsalikom1

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) Az ajakosok családjába tartozó dísz, fűszer és gyógynövény. Egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény  Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld vagy mélylilás színű. Húsos leveleit használjuk, főként mediterrán ihletésű ételekhez, levesekhez, salátákhoz és szószokhoz. Gyógynövényként étvágyjavító és emésztésserkentő, nyugtató és köhögéscsillapító hatású. A meleg, félárnyékos helyeket kedveli , magja apró, fényre csírázó tehát csak módjával takarjuk. Március-április hónapokban melegágyba vessük, majd májusban  kb 20 centis távolságra palántázzuk. Cserépbe vagy balkonládába is ültethető mutatós és illatos növényke.

Oregáno / szurokfű

Oregano_1

 A szurokfű más néven közönséges szurokfű vagy vadmajoránna (Origanum vulgare) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjának szurokfű  (Origanum) nemzetségébe tartozó fűszer- és gyógynövényfaj, amelyet latin nevéből oregánónak is neveznek. Fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző,  sajátságos íze van . A szurokfű 30–80 cm-t is elérő, aromás illatú, félcserje jellegű évelő növény. A magokat március végén, április elején vetik, sekélyre szórva.  Melegkedvelő növény. Leveles hajtásai folyamatosan szedhetők. Kiváló ízesítője a pizzáknak, szószoknak a keleti és az olasz konyha fontos fűszernövénye. A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják, gyulladáscsökkentő és baktériumok szaporodását gátló hatásai miatt. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatású.

Csombor-borsikafű

csombor

A borsikafű ( Satureja hortensis) az árvacsalán félék családjába tartozó fűszernövény. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. Kedvelt aromája miatt általánosan elterjedt.Fényigényes, szárazságot is tűrő, egyéves növény. Talaj- és termőhely- (-edény) -igénye a majorannáéval egyező, de annál kevesebb öntözéssel is beéri. Magját március végén, április elején  1–2 cm mélyen, 25–30 cm sortávolságra vetjük közép kötött talajba. Cserépben is kiválóan nevelhető. Burgonyás, káposztás, gombás ételek kiváló ízesítője, mártásokba is belecsempészhető, de anyósom kovászos uborkát sem készít nélküle ! 🙂 Használatával vigyázzunk mert ha túl sokat teszünk az ételbe keserűvé teheti azt. Gyógynövényként gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő hatása van.

Izsóp

izsóp

A kerti izsóp (Hyssopus officinalis) az árvacsalánfélék  (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Évelő, gyógynövényként  és fűszernövényként is használják. Kissé kámforos, fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű fűszernövény.Emésztést segítő hatása miatt számos ország konyhájában használják elsősorban zsíros, nehéz ételek, pecsenyék fűszerezésére, de a burgonya, zeller,  hús- és halsaláták, burgonyás ételek, édességek és likőrök ízesítőjeként is kedvelt.  Keserű-mentás ízt kölcsönöz a húsoknak, leveseknek, salátáknak. A salátákba elsősorban a virágját, míg a zsíros hal- és húsételek, vadhúsok bedörzsölésére, nyúlpástétomba, vese- és báránypörköltbe, zöldséglevesekbe a levelét alkalmazzák kis mennyiségben, illetve áfonyával  együtt gyümölcssalátákba.Teája izzadásgátló, gyulladáscsökkentő, megfázás elleni, görcsgátló hatású. A biokertben káposzta  közé ültetve magához csalogatja a káposztalepkéket. Meleg- és napfényigényes, de szinte bármilyen szerkezetű talajon megterem. Magról vagy tőosztással szaporítják, március-áprilisban, illetve májusban. Nevelhetjük cserépben, balkonládában, vagy akár a konyhaablakban is. A növény föld feletti részét először a virágzás kezdetén, másodszor szeptemberben vághatjuk.

Koriander

koriander

A koriander (Coriandrum sativum) a zellerfélék  (Apiaceae) családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer. Egyéves, lágy szárú növény, levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel de íze jellegzetesen aromás. Vetése március- április környékén, 20-25 centis távolságra . Már 4-5 fokon csírázik . Fűszerként húspácok, szószok, savanyúságok ízesítéséhez kiváló . Levesekhez és szószokhoz mindig frissen apróra vágva adjuk, ne főzzük. Gyógynövényként szélhajtó,emésztést javító és értisztító teakeverékek alkotórésze.

 

Rozmaring

rozmaring1

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja, fűszer és gyógynövény.   A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (Rosmarini folium) kapjuk. Rozmaringot palánta formájában szoktam ültetni, magvetéssel még nem próbálkoztam.  Palánta formában nagyméretű cserépbe ültetem, napos vagy félárnyékos helyre , a teljes árnyékot és a vízzel telített talajt nem bírja. Akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege száraz. Leveleit legjobb forró napsütésben begyűjteni. Nagyon illatos, mediterrán hangulatot idéző növény, fűszerkertünk éke lehet. Mártások, vadak, szárnyas sültek, gombaételek, halételek és mediterrán ételek fő fűszernövénye. Falusi esküvők elengedhetetlen kelléke, a hajtókára kitűzött rozmaring ágacska. Gyerekként számtalanszor segédkeztünk a rozmaring kitűző elkészítésében. A fürdővízbe adagolva illóolaja illatosít és frissít. Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. 

Levendula

levendula

A közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó növényfaj.Örökzöld  alacsony növésű (40-60 cm), több éves korában félgömb alakú, fásodó szárú félcserje. Gyökere mélyre hatoló. Főként illóolajáért termesztik . Szárazságtűrő növény, a meleg és napos helyeket kedveli. Vetése márciusban 10-15 cm -es sortávolságra, sekélyen ( 1 cm mélyre). Felhasználhatjuk teakeverékekhez, illóolajáért . Halételekhez és ürühús fűszerezéséhez kiváló. A szárított virágzat molyűző hatású. Fűszerkertünk csodás színfoltja.

Metélőhagyma és a kínai metélőhagyma

snidling

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke . Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesíthetjük vele. A magvakat márciusban melegházba vagy cserépbe vetjük és májusban, kis csomókban ültetjük ki. Ha megerősödött, a föld feletti részt levágjuk és felhasználjuk. Ősszel cserépbe ültetjük, világos, de nem túl meleg helyen tartjuk. Egész télen friss fűszernövényt, és nagyon olcsó vitaminforrást biztosít.

Kínai metélőhagyma

metélőfokhagyma

Napos, tápanyagban gazdag nedves talajt kedvel, vetőmagból kissé vontatottan kelő növényeket kapunk, akár cserépbe ültetve is egész nyáron át szedhető. Íze enyhén fokhagymára hasonlító, kellemetlen utóillatok nélkül 🙂 Rózsaszín virágai is ehetőek, salátákba keverve finom ízt adnak. Zöld lapos leveleit tojáskrémekhez, húskrémekhez vagy szendvicsekhez szoktam felhasználni.

Metélőpetrezselyem

metélőpet

Nem hiányozhat a fűszerkertből a metélőpetrezselyem sima levelű és fodros levelű változata. Cserépben kiválóan nevelhető, egész éven át zöld és friss aromás leveleket szüretelhetünk. A magvak csírázása lassú és vontatott, a felületet kelésig folyamatosan tartsuk nedvesen. Kelés után azonban dús erős lombozatot növeszt amit folyamatosan szedhetünk de soha ne vágjunk belőle túl sokat. Levesekhez, salátákba, díszítésként is felhasználható.

 

Remélem sikerült felkeltenem sokak érdeklődését és tavasszal már saját fűszerkert létrehozásán fogtok dolgozni 🙂 Meglátjátok milyen gyönyörű és nagyszerű érzés egy saját fűszerkert ! Ha bármilyen kérdés felmerülne a gondozással vagy a növényvédelemmel kapcsolatban nagyon szívesen segítek 🙂

Források : wikipédia , saját jegyzetek

Fotók : web, saját fotók

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csineva Nemo says:

    Kedves Simone !
    Igen sokat is. A mentát és a citromfüvet máshol nevelem elég öntörvényű növények. Levendulám is a házhoz vezető járda mellett bokrosodik. A lestyánt most kell újra vetnem elöregedett akkor még véletlenül sem teszem a keretbe. Szeretnék még kaprot de sehogy sem akar sikerülni.
    Köszönöm még egyszer a fáradozásod kedvelem a másoknak segítő jó szándékú embereket. 🙂

  2. Pammer Lívia says:

    Kedves Csineva Nemo !
    Nagyon örülök, és köszönöm, hogy tetszik az összeállítás. Tervezem a második részt, hamarosan jön 🙂
    A fűszerkert elrendezése ahogy én csináltam : A fakeret aljába nagyméretű kavicsokat tettünk, hogy ne legyen pangó víz mert azt nem szeretik a növények. Erre került rá egy termőréteg vastagon majd egy réteg jó minőségű virágföld vagy palántaföld. A magasabb növésű növényeket tettem a hátsó részbe, pl. izsóp, rozmaring, citromfű, menta, és csombor, a sarkokba tettem de nem közvetlenül a szélére a metélőhagymákat , a metélőpetrezselymeket, középre a bazsalikomok , tettem rukkolát is, de az hamar leterem, ennek a helyére palántába mentek a lila levelű bazsalikomok, aztán volt még középtájon kakukkfüvem , az előtérben pedig majoranna és oregánó. Vedd majd figyelembe, hogy pl a kakukkfű szeret terülni, legyen helye, a menta tarackos, szeret mindenhol kibújni , a snidlingnek és a metélőpetrezselymeknek is legyen helye. A fűszerkert mellett a talajon volt a lestyánom, mert az elég magasra megnő és megbokrosodik.
    Tehetsz palántában díszpaprikát, vagy kisnövésű fűszerpaprikát, balkonparadicsomokat is a fűszernövények közé, és körömvirágot is, a levéltetveket távol tartandó 🙂 Remélem tudtam segíteni 🙂

  3. Csineva Nemo says:

    Kedves Simone!

    Köszönöm ezt a szép összeállítást számomra igen hasznos és a növénytársítást kértem még ha arról itt is írnál és akkor kitudnám nyomtatni. Botcsinálta aszfalt paraszt vagyok pár négyzetméter kis kerttel.
    Igyekszem paprikát paradicsomot és a fűszernövényeket saját részre megtermelni. Én egy kör keretet csináltam van benne virágföld és le van mulcsozva.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!