Lányommal ketten nagy oldalas-fanok vagyunk, így elég gyakran kerül terítékre ez az étel. Ilyenkor azért egy darab csirkemellet vagy pulykacombot is szoktam sütni mellé, hogy a ház ura se maradjon éhen 🙂 Olyan szerencsés vagyok, hogy általában friss feldolgozásból jutok hozzá sertéshúshoz, az oldalast nem is fagyasztottam, hanem sóztam- fűszereztem és puhára szaftosra sütöttem. Köretként burgonyapüré készült amit kiegészítettem egy nagy édesburgonyával és azt hiszem ezentúl nem is készítek máshogy pürét csak így ! Eszméletlen jó színe és íze lett, a család és magam is repetáztunk belőle 🙂
Hozzávalók : Oldalas, himalája só, majoranna, őrölt kömény, fokhagyma gerezdek, zsiradék. A püréhez 8 darab nagyobb burgonya, egy nagyobb méretű édesburgonya – a narancssárga húsú – , himalája só, teavaj, tej.
Az oldalast sózzuk, majorannával és őrölt köménnyel átdörzsöljük-hintjük , rászeleteljük a pucolt fokhagymagerezdeket és kevés zsiradékon 160 fokon lefedve puhára sütjük. A tetejét hagyhatjuk egy picit pirosabbra sülni, de ki ne szárítsuk.
A burgonyákat és az édesburgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leöntjük róla a vizet,burgonyatörővel jól átnyomkodjuk, hozzáadunk 8-10 deka teavajat, annyi tejet, hogy krémes állagot kapjunk, jól átkeverjük és ha szükséges utánasózunk.
A húst a csontok mellett szép szeletekre vágjuk, burgonyapürét halmozunk mellé, és házi savanyúsággal kínáljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: