Az eredeti recept Balatonalmádiból való, a Szabó pékség dán kuglóf receptje szerinti . Kedves barátaink élnek Almádiban és Tőlük, még tavaly nyáron hallottam, micsoda finomságok készülnek a Szabó pékségben. Így megbízva a receptben elkészítettem ezt a csodás finomságot. Nem csalódtam, gyönyörű és nagyon finom kuglóf sült.
Hozzávalók : 5 egész tojás, 25 deka barna cukor, 1 csomag sütőpor, 25 deka liszt, 1-1,5 dl puha zsír ( az eredeti recept szerint olaj, én ennyit változtattam csak, hogy zsírt használtam ), 1 dl langyos víz, kettő marék darált dió, kettő csapott evőkanálnyi holland kakaópor. Gluténmentes változatnál elég, ha lecseréljük a búzalisztet valamilyen gluténmentes sütikhez való lisztre.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a puha zsírral és a vízzel, majd hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet, szép simára kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot készítünk és a tojássárgás masszához adagoljuk , kis adagokban és fakanállal óvatosan beleforgatva a masszába, vigyázzunk, ne törjük össze a habot. Mikor ezzel elkészültünk, az előre kizsírozott és liszttel áthintett kuglófsütő formába öntjük a masszánk felét, erre két maréknyi darált diót szórunk. A massza másik felébe 2 kanál holland kakaóport keverünk és a dióval átszórt masszánk tetejére öntjük. Villával óvatosan 1-2 helyen belekeverünk. 160 -170 fokon, előmelegített sütőben sütjük, egészen addig míg a tűpróbakor már nem ragad rá a tűre a tészta. Rácson hűtjük, majd porcukorral áthintve tálaljuk. Adhatunk mellé bármilyen lekvárt,vagy karamellszószt . Egy habos lattéval délutáni desszert gyanánt fogyasztottam 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: