Simone gasztroságai

Hangulatos mediterrán reggeli

Van, mikor nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egy saját sütésű rozmaringos kenyér, sonka a jobbikból, mozzarella, zamatos paradicsom , rukkola és egy csepp olivaolaj… egy asztalka a teraszon , pihenős reggelen ráérősen csipegetve, majd egy latte a végén… Ti is szeretitek az ilyen reggeleket?

Hozzávalók a rozmaringos kenyérhez: 50 deka liszt, 3 deka friss élesztő, fél maréknyi apróra vágott rozmaring, egy nagy evőkanálnyi olivaolaj, egy teáskanálnyi só, kb 2,5 -2,8 dl víz. 

A lisztbe belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a sót, a rozmaringot az olivaolajat és a langyos vizet majd lágy de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Körülbelül a duplájára kelesztettem, majd kettévettem a tésztát, és hosszúkás formára igazítottam, letakarva 15 percig pihentettem majd sütőlemezen előmelegített, gőzös sütőben 190 fokon aranyszínűre sütöttem. 

A kenyeret szeletekre vágtam miután kihűlt és pár csepp olivaolajjal átlocsoltam, sonkát, mozzarellát, rukkolát és illatos paradicsomot kínáltam mellé. A kenyér sótlannak tűnhet, de a sósabb sonka kompenzálja az ízeket. A kenyérből aztán törve, minden másból hozzácsipegetve fogyott el a sok finomság 🙂

 

tosc

P1130384

P1130382

P1130380

P1130376

P1130373

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pammer Lívia says:

    Kedves Éva !
    Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni az ecetbe áztatott friss tárkonyt, van is már frissem 🙂
    Nagyon szívesen, én köszönöm, hogy meglátogattad az oldalt 🙂

  2. Éva Somogyi says:

    Szia Livia !
    Szerintem is elengedhetetlen fűszere a raguleveseknek a tárkony,én használom másra is.
    A friss tárkonyt beleteszem egy üvegbe, felöntöm a leggyengébb ecettel,és savanykás főzelékbe -krumpli vagy babfőzelék- tehet mindenki izlésének megfelelően a tárkonnyal átitatott ecetből.
    Tükörtojás baconkalodában, zseniális, kösz a receptet Livia.

  3. Pammer Lívia says:

    Kedves László !
    A wikipédia szerint a rozmaring :
    “A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át.” De ez semmit nem von le abból, hogy kiváló aromájú fűszernövény 🙂
    A tárkony Erdélyből került át , gyakran felhasználom a ragulevesek elkészítésénél.

  4. László Horváth says:

    A rozmaring regi magyar fûszer a tarkonnyal egyutt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!