Simone gasztroságai

Vörösboros marhapörkölt házi galuskával

Már hetek óta készülök rá, hogy megfőzzem. Mert ugye azért ehhez akárhonnan nézzük is, idő kell, ami nekem ritkán van csak . Vasárnap reggel azonban eljött az idő, így jó sok hagymával , paradicsommal és paprikával olyan puhára főztem a pörköltet marhalábszárból, hogy szinte szétolvadt a szánkban a hús 🙂 Az igazság az, hogy én kenyérrel tunkolva szeretem igazán, de most készítettem mellé egy jó kis galuskát .

Hozzávalók : 1 kg marhalábszár, 4-5 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma ,zsiradék, só, őrölt pirospaprika, 2 friss paradicsom ,1 friss zöld paprika, őrölt kömény, őrölt bors, 10-15 deka szalonna, víz, 1,5 – 2 dl vörösbor .

A vöröshagymát apróra vágjuk és zsiradékon üvegesre pároljuk. A szalonnát kockázzuk és a hagymán megpirítjuk. A szalonnás hagymát meghintjük egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikával, átkeverjük és vízzel felöntjük. A marhalábszárat kockázzuk, az esetleges felesleges zsiradéktól, inaktól megszabadítjuk és a pörkölt -alapba helyezzük. Sózzuk, őrölt borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük, hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát a félbe vágott paradicsomokat, a 2 gerezd pucolt fokhagymát és vízzel felöntve elkezdjük főzni. A vörösbort megfeleztem, az egyik adagot akkor öntöttem hozzá mikor körülbelül félig megpuhult a hús, a második adag bort pedig amikor már teljesen megpuhult, de még legalább 5 percig főzzük. Sűrű szaftosra, puhára, omlósra főztem.

Galuska : 30 deka liszt, egy egész tojás, só, annyi víz amivel a tésztát lágyra kikeverhetem.

A lisztbe beleütöttem az egész tojást, sóztam, majd langyos vízzel a tésztát kikevertem, de nem kevertem teljesen simára csak épp annyira, hogy az alkotóelemek teljesen összekeveredjenek. Egy lábasban vizet forraltam, sóztam és egy teáskanálnyi zsiradékot tettem hozzá, majd mikor már forrt beleszaggattam a tésztát, közben 1x-2x fakanállal átkevertem a vízbe pottyant galuskákat. Mikor a galuskáink a víz tetejére jöttek, már kész is vagyunk vele, egy szűrőben leszűrjük hideg vízzel átmossuk és kevés zsiradékkal átkeverjük.

Tálaláskor csemegeuborkát és vegyes  savanyúságot kínáltam mellé.

 

P1130390

P1130391

P1130394

P1130399

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!