Vágytam egy jó kis gyümölcsös lepényre , volt otthon eprem-málnám ami feldolgozásra várt, a friss mentám csodaszép a cserépben így összeházasítottam őket és egy isteni lepény kerekedett belőle.
Hozzávalók a tésztához : 50 deka liszt, 3 deka friss élesztő, kb 2,5 dl tej, egy evőkanál méz, 3-4 evőkanál cukor, kettő citrom reszelt héja, 5-8 deka teavaj, 2 egész tojás, egy csipet só. A tetejére a gyümölcsök : eper ( friss vagy fagyasztott ) , málna (friss vagy fagyasztott ) ezek ízlés szerinti mennyiségben és keverési arányban, étkezési keményítő, cukor, kettő- három friss mentalevél.
A langyos, mézzel édesített tejbe belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. A liszthez hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a csipet sót, a lágy vajat a citromok reszelt héját és sima, lágy de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem majd szilikonos sütőpapíron kézzel a sütőlap formájára húztam-igazítottam. A gyümölcsöt a tetejére a következőképpen készítettem : Az epret megfőztem majd hozzáadtam a málnát egy kevés cukrot és kettő teáskanálnyi étkezési keményítővel sűrűre főztem. A végén hozzáadtam az apróra vágott friss mentaleveleket. A formára húzott tésztára halmoztam a kész gyümölcsszószt, majd 170 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. A sütőlemezen hagytam kihűlni, majd éles késsel a kívánt formára szeleteltem. Nagyon finom, jó gyümölcsös és a mentától igazán különleges ízű lett .
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: