Lassan már hagyománnyá válik a konyhámban, hogy ha szombat akkor pogácsa 😀 Most egy sajtos, szezámmaggal dúsított pogácsát hozok, az alapanyag pedig fele-fele arányban Bl 55 és graham liszt keveréke lett. Kicsit lágyabb tésztát kaptam de szépen meg lehetett hajtogatni és dolgozni vele. A végeredmény pedig egy nagyon könnyű leveles és ízletes pogácsa lett.
Hozzávalók a tésztához: 25 deka Bl 55 liszt, 25 deka grahamliszt, kettő egész tojás, 3,5 deka élesztő, egy evőkanál só, 250 g (laktózmentes) tejföl, két maréknyi szezámmag, 15 deka sajt , 4 evőkanál sertészsír.
A hajtogatáshoz egy kis maréknyi puha zsír, 5-8 deka reszelt sajt. A teteje lekenéséhez egy egész tojás , és ízlés szerint szezámmag.
A liszteket a dagasztóüstbe kevertem, belemorzsoltam az élesztőt hozzáadtam a sót, a kettő egész tojást, a 4 evőkanál puha zsírt, a tejfölt a lereszelt sajtot, a két maréknyi szezámmagot és sima puha de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett deszkán kinyújtottam, a puha zsírral átkentem és megszórtam 5-8 deka reszelt sajttal. Ezután meghajtottam ( A felső részt a feléig, az alsó részt is fel a feléig majd jobbról- balról is ráhajtottam a tésztát. ) Konyharuhával letakartam és 20 percig pihentettem. Ezután újra kisodortam ujjnyi vastagra, átkentem zsírral majd megint meghajtogattam. Újabb 20 perc letelte után kisodortam szintén ujjnyi vastagra , késsel berácsoztam a tetejét , egy egész felvert tojással átkentem majd közepes pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Szilikonos sütőpapírra fektettem a pogácsákat egyet-egyet megszórtam szezámmaggal és 10 percig a sütőlemezen pihentettem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és a pogácsákat aranyszínűre sütöttem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: