Budapesten jártunk, akadt némi kis elintézni valónk, és egybekötöttük az utazást kedves barátaink meglátogatásával .
Yvett isteni lekvárokat főzött amiből kaptam két üveggel, alig bírtam kivárni, hogy kóstolhassak belőle. Igen ám, de hazaérve szembesültem, hogy egy morzsácska kenyér sincs itthon… Gyorsan bedagasztottam egy zabpelyhes fehér cipót ami nagyon gyorsan megkelt a nagy melegben , a teraszon kihűlt, várva a sorsát. Igen ám, de mindeközben megérkeztek a férjem barátai akik segítettek a hátsó udvaron tervezett kis dekoráció kivitelezésében . Előkerült egy doboz házi sertészsír, a kertből a friss bio újhagyma lila és fehér, só , a cipócska felszeletelődött és jóízűen elfogyasztódott a teraszon azon frissiben . Nem lett a legszebb cipóm, és a fotó is csak telefonnal készült, de mindenért kárpótolt , hogy olyan jóízűen fogyasztották, hogy öröm volt nézni 🙂
Reggelre azért 3 szeletet megmentettem, így Yvett eperlekvárja is terítékre került ami mennyei volt. ♥
A cipó hozzávalói:
50 deka liszt, 4 evőkanál lágy zabpehely, egy evőkanál só, 1 evőkanál sertészsír, 3 deka élesztő, 2,8-3 dl langyos víz.
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyen letakarva majdnem a duplájára kelesztjük, ezután lisztezett deszkán kissé átnyomkodjuk és cipó formára igazítjuk. Letakarva újabb kelesztés következik, kb a duplájára. Előmelegítjük a vaslábassal együtt a sütőt 220 -230 fokra , a megkelt cipócska tetejét éles pengével bevágjuk, és szilikonos sütőpapírral együtt a cipót a vaslábasba helyezzük. -kezekre vigyázni ! Körülbelül 15 perc múltán a hőfokot 210 fokra mérsékeltem és a cipót 40-45 percig sütöttem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: