Ha hétvége akkor pogácsasütés 🙂 Kedves vendégeket vártam, gondoltam meglepem őket egy igazán finom, magvas- sajtos pogácsával. Kétszer hajtogattam, csodás leveles lett a végeredmény.
Hozzávalók : 50 deka liszt, 10 deka magkeverék ( fenyőmag-tökmag-napraforgómag ), 3 egész tojás, egy tojás sárgája, 25 deka tejföl, 3 evőkanál puha zsír a tésztába dolgozva, kettő a lekenéshez, 10-15 deka reszelt sajt, egy- másfél evőkanál só, 4 deka friss élesztő ( Budafoki ) , egy maréknyi lágy zabpehely.
A lisztbe belevegyítem a porélesztőt, a zabpelyhet, a sót, hozzáadom a tejfölt, a 3 kanál puha zsírt, a durvára vágott magkeveréket a kettő egész tojást és egy tojás sárgáját, majd lágy de nem ragacsos tésztát dagasztok. Meleg helyen duplájára kelesztem. Ezután lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra sodrom, megkenem vékonyan puha zsírral és megszórom a reszelt sajt felével. Ezután meghajtogatom . – A felső részt a közepéig, az alsó részt is a közepéig majd jobbról és balról is ráhajtom a közepéig. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetem . Ha letelt a 20 perc, lisztezett deszkán ismét ujjnyi vastagra kisodrom, zsírral átkenem a maradék reszelt sajttal átszórom és újra meghajtogatom. Letakarva 20 percig pihentetem. Mikor az idő letelik, ujjnyi vastagra kisodrom, a tetejét berácsozom és egy egész felvert tojással lekenem. Közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatom, szilikonos sütőpapírra sorakoztatom 10-15 percig pihentetem majd előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütöm.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: