Születésnapra készültünk . Figyelembe véve, hogy ekkora a hőség úgy döntöttem, hogy egy hideg , gyümölcsös tortát készítek sütés nélkül finom meggyel, vaníliakrémmel és panna cotta réteggel. Nagyon mutatós és finom tortácska született 🙂 Laktózmentesen.
Hozzávalók : 25-30 deka darált keksz, kókusztej, egy üveg meggybefőtt, 3 csomag vaníliás puding, 1 liter tej, (laktózmentes ), 0,5 l tejszín ( laktózmentes), vanília aroma, cukor, zselatin, durvára vágott pisztácia.
A darált kekszet annyi kókusztejjel és a meggybefőtt levével összegyúrom, amennyivel jól formázható anyagot kapok. Deszkán kicsit kinyújtom, majd egy 26 centis tortaforma aljába igazítom. Körülbelül fél cm vastagságú lett a lap. Ezután 1 liter laktózmentes tejet kevés cukorral, vaníliaaromával felteszek főni. 2 csomag vaníliás pudingport kikeverek az egy liter tejből elvett kb fél bögrényi tejben, majd a forrásban lévő tejhez adom és sűrűre főzöm. Amikor elkészült, a tortaforma aljába igazított lap tetejére öntöm majd egyenletesre simítom. A következő lépés a meggyes réteg elkészítése: a meggy levéből egy csészényit kiveszek és egy csomag vaníliás pudingport csomómentesre keverek benne. A meggyet a maradék levével együtt felteszem főni, kevés cukorral ízesíthetjük. Amikor felforrt, hozzáadom a meggylében kikevert pudingot majd sűrű állagúra főzöm, és a vaníliás réteg tetejére öntve egyenletesre simítom. A harmadik réteg egy panna cotta réteg lett. A 4 dl tejszínt kevés cukorral és egy csepp vanília aromával forrásig hevítem, majd a maradék 1 dl tejszínbe belekeverem a 8 -10 g zselatint, (ez körülbelül egy jó púpos evőkanálnyi adag ) ha biztosabbra akarunk menni, mehet bele több zselatin is, keményebbre dermed. A kikevert zselatint a tejszínhez adom, jól átkeverem , majd hagyom langyosra hűlni , eközben sűrűbbé fog válni. Ezt a langyosra hűlt panna cotta réteget a meggyréteg tetejére kanalazom, még folyós állagú lesz de nem keveredik a meggyes réteggel. Óvatosan az egészet a hűtőbe teszem. 3-4 óra kell neki a teljes dermedésig és hűlésig. Amikor a felső réteg is megdermedt kellőképpen, durvára vágott pisztáciával átszórom. Amikor teljesen szilárd lesz a felső réteg is ,a tortakapcsot kilazítom- lassan- majd óvatosan lehúzom a kész tortáról. Mutatós és hűsítő finomság, laktózmentesen és kevés cukorral készítve , jó hidegen .
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: