Glutén és cukormentes kuglófot sütöttem, Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, egy pillekönnyű szép magas kuglóf született, nagyon harmonikus ízzel.
Hozzávalók :5 egész tojás, kb 15 deka eritritol ( ki mennyire szereti édesen ) , 1 csomag sütőpor, 25 deka schaar sütikhez való gluténmentes liszt, 1-1,5 dl puha zsír ( az eredeti recept szerint olaj, én ennyit változtattam csak, hogy zsírt használtam ), 1 dl langyos víz, kettő marék darált dió, kettő csapott evőkanálnyi holland ( gluténmentes)kakaópor. Két maréknyi durvára vágott mandula.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az eritritollal, a puha zsírral és a vízzel, majd hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert gluténmentes lisztet, szép simára kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot készítünk és a tojássárgás masszához adagoljuk , kis adagokban és fakanállal óvatosan beleforgatva a masszába, vigyázzunk, ne törjük össze a habot. Mikor ezzel elkészültünk, az előre kizsírozott és gluténmentes liszttel áthintett kuglófsütő formába öntjük a masszánk felét, erre két maréknyi darált diót és a durvára vágott mandulát rászórjuk. A massza másik felébe 2 kanál holland kakaóport keverünk és a dióval átszórt, mandulával hintett masszánk tetejére öntjük. Villával óvatosan 1-2 helyen belekeverünk. 160 -170 fokon, előmelegített sütőben sütjük, egészen addig míg a tűpróbakor már nem ragad rá a tűre a tészta. Rácson hűtjük, majd porcukorral áthintve tálaljuk. Egy habos lattéval délutáni desszert gyanánt fogyasztottuk 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: