Simone gasztroságai

Svájci gyökérkenyér Pain pailasse

Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este  összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek az biztos 🙂 Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését!

Hozzávalók : 45 deka Bl 80 liszt, 5 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2,5 deka friss élesztő, 1 evőkanálnyi puha sertészsír, egy csapott evőkanál só, kb 2,8 dl langyos víz. Most kicsit rugalmasabb , puha de nem folyós tésztát készítettem .

A hozzávalókat egy dagasztótálba tettem és kézzel sima tésztát kevertem, de nem dagasztottam csak egyneműsítettem az alkotóelemeket. Puha, kissé ragacsos  ( de nem folyós-lágy ) tésztát kaptam, majd konyharuhával letakartam és egész éjjelre a kelesztőtálban  hagytam. Reggel a sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tésztát lisztezett deszkára borítottam , kettő darabba vágtam, kissé kilapogattam, külön-külön feltekertem majd a tengelye mellett kettőt-hármat csavartam rajta, hogy a kedvelt gyökér formát elnyerje. Ezután sütőlemezre,-szilikonos sütőpapírra fektettem és letakarva 20 percig pihentettem. A sütőtérbe tettem egy kevés vizet . A 20 perc letelte után a gyökérkenyereket a sütőtérbe tettem és aranyszínűre sütöttem. Rácson hűtöttem. Illatos, ropogós és pihepuha bélzetű kenyérkék sültek . A blogkóstolóra készített lencsés pulyka mellé szeleteltem köretként, de az már egy másik bejegyzés lesz hamarosan 🙂

gyökérk

P1150296

P1150297

P1150302

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!