Olyan kevés időm van mostanában főzni, kenyeret pedig már nem is tudom mikor sütöttem utoljára. Tegnap este összeállítottam egy gyökérkenyeret, hogy reggel legyen friss kenyerünk és a tervezett ebédhez is pont passzolt. Nincs párja a frissen sült ropogós kenyérnek az biztos 🙂 Kezdőknek is bátran ajánlom az elkészítését!
Hozzávalók : 45 deka Bl 80 liszt, 5 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 2,5 deka friss élesztő, 1 evőkanálnyi puha sertészsír, egy csapott evőkanál só, kb 2,8 dl langyos víz. Most kicsit rugalmasabb , puha de nem folyós tésztát készítettem .
A hozzávalókat egy dagasztótálba tettem és kézzel sima tésztát kevertem, de nem dagasztottam csak egyneműsítettem az alkotóelemeket. Puha, kissé ragacsos ( de nem folyós-lágy ) tésztát kaptam, majd konyharuhával letakartam és egész éjjelre a kelesztőtálban hagytam. Reggel a sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tésztát lisztezett deszkára borítottam , kettő darabba vágtam, kissé kilapogattam, külön-külön feltekertem majd a tengelye mellett kettőt-hármat csavartam rajta, hogy a kedvelt gyökér formát elnyerje. Ezután sütőlemezre,-szilikonos sütőpapírra fektettem és letakarva 20 percig pihentettem. A sütőtérbe tettem egy kevés vizet . A 20 perc letelte után a gyökérkenyereket a sütőtérbe tettem és aranyszínűre sütöttem. Rácson hűtöttem. Illatos, ropogós és pihepuha bélzetű kenyérkék sültek . A blogkóstolóra készített lencsés pulyka mellé szeleteltem köretként, de az már egy másik bejegyzés lesz hamarosan 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: