Csodás , fiatal dámszarvas húst hozott haza a vadászcsapat, az apróhúsnak valót – lapocka, lábszár vegyesen- összevágtuk és egy olyan mennyei pörkölt főtt belőle, hogy még én is megkívántam pedig nem szeretem a vadhúsokat. Ízes vargányagomba darabokkal, egy kevés vörösborral omlós- puhára főztem, finoman , nem tolakodóan befűszereztem és nemes egyszerűséggel friss kenyérrel kínáltam, hogy a szaftot is élmény legyen vele kitörölgetni 🙂 Igazi téli hangulatú, vaskos, melengető étel lett.
Hozzávalók : 90 deka dámszarvas hús, amit a kisebb húsdarabokból, lapockából és lábszárból vágtunk össze, 4 nagyobb fej vöröshagyma, egy teáskanálnyi édesnemes pirospaprika, zsiradék, só, őrölt fehérbors, egy csipetnyi őrölt kömény, kakukkfű, 4-5 szem borókabogyó, egy nagyobb gerezd fokhagyma, 1,5-2 dl minőségi vörösbor, egy kis darab friss paprika, egy kisebb paradicsom, kisebb darabokra vágott vargányagomba, víz.
A zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd egy teáskanálnyi őrölt édesnemes pirospaprikával meghintjük, vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a friss paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, a fokhagymát és a kockákra vágott szépen megtisztított vadhúst, majd vízzel felöntjük, fűszerezzük ( kakukkfű, borókabogyó,kömény,) és sózzuk. Amikor körülbelül félpuhára főtt ,hozzáadjuk a vargánya gombát , a vörösbort és lassú tűzön omlósra puhára főzzük. Vastag szaftot hagyjunk alatta, igazán élmény a friss kenyérrel kitunkolni a megmaradó szaftot 🙂 Különleges ízvilágú, ritkán terítékre kerülő étel, testet-lelket átmelegítő hangulattal, és egy pohár finom Kékfrankos kíséretében azt hiszem az ünnepi asztal egyik kiváló fogása lehet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: