Az egyik kedvenc tortám, a maga egyszerűségével , mégis ínycsiklandó ízeivel, visszafogottságával. Egy napsugaras tavaszi délutánon egy habos cappucino mellé azt hiszem bármikor bevállalnám Most búzaliszt és cukor nélkül készítettem, az eredeti osztrák recept alapján ami itt található
Hozzávalók : 7 tojássárgája, 150 g lágy laktózmentes vaj, kb 25 deka eritrit , 200 g étcsokoládé, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 7 tojásfehérje, egy csipet só, 150 g gluténmentes lisztkeverék.
Liszt és vaj a forma kikenéséhez
150-200 g steviával édesített sárgabarack lekvár a töltelékhez
Ízlés szerint rum
Tejszínhab a díszítéshez
A csokoládét olvasszuk fel egy tálkában. Eközben keverjük össze a vajat, az eritritet (kb 15 dekát) és a vaníliarúd kikapart belsejét, míg krémes nem lesz. Fokozatosan keverjük hozzá a tojássárgáját. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kenjük ki a tortaformát vajjal, majd lisztezzük be. Keverjük el a tojásfehérjét a csipet sóval és 4 kanálnyi eritrittel, majd kézi habverővel készítsünk kemény habot belőle. Adjuk hozzá a megolvasztott csokoládét a tojásfehérjés masszához,- óvatosan,- majd keverjük el a gluténmentes lisztet a felvert tojásfehérjében fakanállal. A két masszát folyamatos kevergetés közben öntsük egybe. Töltsük a tésztát a formába, majd nagyjából egy óráig süssük.
Csokoládémáz: 10 deka eritrit, 10 deka puha laktózmentes vaj, 4 evőkanál holland kakaópor, 1-2 kanál víz . Az alkotóelemeket összekeverjük, kis lángon elkezdjük melegíteni . Mikor krémessé válik, lehúzzuk a lángról, kicsit átkeverjük és a torta tetejére öntjük.
A kész lapot hagyjuk teljesen kihűlni, majd a közepén kettévágjuk és sárgabarack lekvárral megkenjük. Ezután a levágott lapot ráfordítjuk és a torta tetejét is vékonyan átkenjük lekvárral. Erre öntjük a langyos csokimázat amit egy határozott mozdulattal spatulával vagy széles késsel simára igazítunk. Hagyjuk megdermedni a csokoládémázat a tetején, majd hűtőbe tesszük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot tálaláskor.
Alternatív megoldásként használhatunk felmelegíthetős kész csokoládémázat is a tortánk tetejére.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: