Az egyik kedvenc tortám, a maga egyszerűségével , mégis ínycsiklandó ízeivel, visszafogottságával. Egy napsugaras tavaszi délutánon egy habos cappucino mellé azt hiszem bármikor bevállalnám 🙂 Most búzaliszt és cukor nélkül készítettem, az eredeti osztrák recept alapján ami itt található
Hozzávalók : 7 tojássárgája, 150 g lágy laktózmentes vaj, kb 25 deka eritrit , 200 g étcsokoládé, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 7 tojásfehérje, egy csipet só, 150 g gluténmentes lisztkeverék.
Liszt és vaj a forma kikenéséhez
150-200 g steviával édesített sárgabarack lekvár a töltelékhez
Ízlés szerint rum
Tejszínhab a díszítéshez
A csokoládét olvasszuk fel egy tálkában. Eközben keverjük össze a vajat, az eritritet (kb 15 dekát) és a vaníliarúd kikapart belsejét, míg krémes nem lesz. Fokozatosan keverjük hozzá a tojássárgáját. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Kenjük ki a tortaformát vajjal, majd lisztezzük be. Keverjük el a tojásfehérjét a csipet sóval és 4 kanálnyi eritrittel, majd kézi habverővel készítsünk kemény habot belőle. Adjuk hozzá a megolvasztott csokoládét a tojásfehérjés masszához,- óvatosan,- majd keverjük el a gluténmentes lisztet a felvert tojásfehérjében fakanállal. A két masszát folyamatos kevergetés közben öntsük egybe. Töltsük a tésztát a formába, majd nagyjából egy óráig süssük.
Csokoládémáz: 10 deka eritrit, 10 deka puha laktózmentes vaj, 4 evőkanál holland kakaópor, 1-2 kanál víz . Az alkotóelemeket összekeverjük, kis lángon elkezdjük melegíteni . Mikor krémessé válik, lehúzzuk a lángról, kicsit átkeverjük és a torta tetejére öntjük.
A kész lapot hagyjuk teljesen kihűlni, majd a közepén kettévágjuk és sárgabarack lekvárral megkenjük. Ezután a levágott lapot ráfordítjuk és a torta tetejét is vékonyan átkenjük lekvárral. Erre öntjük a langyos csokimázat amit egy határozott mozdulattal spatulával vagy széles késsel simára igazítunk. Hagyjuk megdermedni a csokoládémázat a tetején, majd hűtőbe tesszük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot tálaláskor.
Alternatív megoldásként használhatunk felmelegíthetős kész csokoládémázat is a tortánk tetejére.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: