Az újabb blogkóstolón, immáron a 28.-on , Ildikó blogját sorsolta ki nekem a 28. forduló háziasszonya. Kicsit megijedtem, hogy a fő irányvonala tortás a blognak, de aztán hamar megtaláltam a kedvemre való receptet. Az én repertoáromban többféle pogácsa szerepel, azonban vajas pogácsa még nem, így erre a finom sós harapnivalóra esett a választásom, nagyon kevés változtatással, kiváló receptet próbáltam ki. Köszönöm Ildikónak a receptet.
Hozzávalók : 50 deka liszt, 4 deka friss budafoki élesztő, egy evőkanál só, 25 deka friss tejföl, 3 kisebb méretű egész tojás, 20 deka teavaj- az eredeti recept margarint ír, én viszont nem használok margarint, így teavajjal váltottam ki -, 15-20 deka gouda sajt a tésztába beledolgozva,( egy maréknyit kivettem az első hajtás utáni szóráshoz ) hogy kicsit intenzívebb ízt kapjak.
A lisztbe belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a sót, a tojásokat, a puha vajat, a tejfölt és a reszelt sajtot majd lágy de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Meleg helyen kb. duplájára kelesztettem, majd lisztezett deszkára borítottam, vékonyra kisodortam , egy kevés olvasztott vajjal átkentem és egy maréknyi reszelt sajttal megszórtam. Ezután meghajtottam, majd letakarva 15 percig pihentettem. Miután a 15 perc letelt, újra kisodortam, vajjal vékonyan átkentem újra meghajtottam és 15 percet pihentettem. A második hajtás utáni pihentetés leteltével ujjnyi vastagra sodortam, a tetejét késsel berácsoztam, egy felvert egész tojással átkentem , közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam majd 180 fokra előmelegített sütőben, szilikonos sütőpapírra helyezve aranyszínűre sütöttem a pogácsákat. Mennyei illatú, fantasztikusan puha pogácsák sültek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: