Azt hiszem ezt az ételt szinte mindenki kedveli 🙂 Nekem gyerekkoromból megmaradt a forró vaníliás tej illata, ahogy a kicsit száradt kiflidarabokat leöntögetjük, majd a kissé átpirított darált mák illata ahogy a lábaskából kigőzölög… de a mákdarálás is esemény volt mielőtt saját mákdarálót vettünk, a boltokban lévő mákdarálónál daráltuk meg mákszemeket. Még az az illat is az orromban volt, ahogy a frissen darált kávé illata keveredik a mákéval, merthogy egymás mellett álltak ezek a darálók 😀 Aki abban az időszakban született mint én biztosan emlékszik még rá 🙂 Évszámot nem írok 😀
Szóval úgy esett, hogy szombaton vettem 8 darab teljes kiőrlésű kiflit és csak 1 darab fogyott el belőle. Hétfő lévén valami gyors húsmentesre gondoltam, így született meg a döntés, hogy mi lenne ha a kifliket feldolgozva mákos guba készülne. Laktózmentes tejjel, vaníliával sok mákkal készítettem, porcukorral hintettem .
Hozzávalók: 8-10 darab kifli -legjobb ha nem teljesen friss , fél liter laktózmentes tej, egy egész vaníliarúd kikapart belseje, vagy vaníliás cukor, barna cukor ízlés szerint, frissen darált mák ízlés szerint, porcukor .
A kifliket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tejbe beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, vagy a vaníliáscukrot és a barna cukrot, majd forrásig hevítjük. Egy nagyméretű szűrőbe tettem a kifliket, alá egy nagyobb lábast tettem, hogy a kifolyó tejjel újra és újra át tudjam locsolni a kifliszeleteket egészen addig míg a szeletek szépen megszívják magukat a forró vaníliás tejjel. Mikor ezzel a művelettel végeztünk, egy tiszta lábasba beletesszük a darált mákot és kis lángon enyhén átforgatjuk de csak addig amíg illata nem kezd lenni, vigyázzunk, könnyen megég és akkor keserű lesz. A mákhoz hozzáadjuk a feláztatott kifliket és óvatosan átkeverjük. Tálaláskor porcukorral hintjük, forrón tálaljuk. Gyors, egyszerű ám nagyon finom étel, akár leves után, akár desszertként fogyasztva. Az étel laktózmentes.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: