Simone gasztroságai

Mákos guba -gyerekkorunk nagy kedvence

Azt hiszem ezt az ételt szinte mindenki kedveli 🙂 Nekem  gyerekkoromból megmaradt a forró vaníliás tej illata, ahogy a kicsit száradt kiflidarabokat leöntögetjük, majd a kissé átpirított darált mák illata ahogy a lábaskából kigőzölög… de a mákdarálás is esemény volt mielőtt saját mákdarálót vettünk, a boltokban lévő mákdarálónál daráltuk meg mákszemeket. Még az az illat is az orromban volt, ahogy a frissen darált kávé illata keveredik a mákéval, merthogy egymás mellett álltak ezek a darálók 😀 Aki abban az időszakban született mint én biztosan emlékszik még rá 🙂 Évszámot nem írok 😀

Szóval úgy esett, hogy szombaton vettem 8 darab teljes kiőrlésű kiflit és csak 1 darab fogyott el belőle. Hétfő lévén valami gyors húsmentesre gondoltam, így született meg a döntés, hogy mi lenne ha a kifliket feldolgozva mákos guba készülne. Laktózmentes tejjel, vaníliával sok mákkal készítettem, porcukorral hintettem .

Hozzávalók: 8-10 darab kifli -legjobb ha nem teljesen friss , fél liter laktózmentes tej, egy egész vaníliarúd kikapart belseje, vagy vaníliás cukor, barna cukor ízlés szerint, frissen darált mák ízlés szerint, porcukor .

A kifliket ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tejbe beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, vagy a vaníliáscukrot és a barna cukrot, majd forrásig hevítjük. Egy nagyméretű szűrőbe tettem a kifliket, alá egy nagyobb lábast tettem, hogy a  kifolyó tejjel újra és újra át tudjam locsolni a kifliszeleteket egészen addig míg a szeletek szépen megszívják magukat  a forró vaníliás tejjel. Mikor ezzel a művelettel végeztünk, egy tiszta lábasba beletesszük a darált mákot és kis lángon enyhén átforgatjuk de csak addig amíg illata nem kezd lenni, vigyázzunk, könnyen megég és akkor keserű lesz. A mákhoz hozzáadjuk a feláztatott kifliket és óvatosan átkeverjük. Tálaláskor porcukorral hintjük, forrón tálaljuk. Gyors, egyszerű ám nagyon finom étel, akár leves után, akár desszertként fogyasztva. Az étel laktózmentes.

guba1

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!