Elég régen sütöttem kenyeret és mivel egy morzsa nem sok annyink sem volt otthon, vasárnap reggel bedagasztottam és illatos ropogós cipót sütöttem, kevés zabpehellyel, fehér lisztből vaslábasban . Szombat este összeállítottam egy kovásznak valót amit öregtésztának hívunk , ezt felhasználva plusz hozzáadott élesztő nélkül készítettem el a kenyér tésztáját.
Hozzávalók : 50 deka fehér liszt, 20 deka öregtészta – elkészítése itt– , egy csapott evőkanálnyi só, egy nagyobb maréknyi apró zabpehely, kb 2,8 dl langyos víz, kettő evőkanálnyi olivaolaj.
A hozzávalókból rugalmas, nem ragacsos de nem is kemény tésztát dagasztok. Alaposan kidolgozott, sima felületű tésztát dagasszunk. Kelesztőtálban majdnem a duplájára kelesztettem, ezután lisztezett deszkára borítottam kézzel óvatosan kilapogattam és cipó formájúra alakítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem, konyharuhával letakartam majd hagytam körülbelül újra a duplájára kelni. A vaslábast 230 fokon előmelegítettem, majd a cipó tetejét pengével bevágtam és a sütőpapírral együtt a forró vaslábasba helyeztem- kezekre vigyázni ! A vaslábas tetejét visszatettem és a lábast a forró sütőtérbe helyeztem. 15 perc elteltével a hőfokot 210 fokra mérsékeltem . A teljes sülési idő körülbelül 45 perc. A kész cipócskát rácson hűtöttem, hallgattam ahogy ropog és néztem ahogy cserepesedik 🙂 És legalább százszor megszaglásztam, mert a frissen sült kenyér illatának nincs párja 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: