Simone gasztroságai

Fejtett bableves lóbabból

Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam, amiket kifejtve egészséges zsenge babszemeket kaptam. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga  színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született.

Hozzávalók : Friss fejtett lóbab 25-30 dekányi, kettő sárga színű  sárgarépa, egy nagyobb narancssárga színű  sárgarépa, egy nagy csokor friss sima levelű petrezselyem,  egy csipet lestyán,só, liszt, őrölt édesnemes pirospaprika, zsiradék.

A babot alaposan megmostam, a répákat megpucoltam és kockáztam, a csokor petrezselyem zöldet alaposan átmostam, majd együtt bő vízben közepes lángon főzni kezdtem. Sóztam, egy  csipetnyi lestyánnal ízesítettem majd teljesen puhára főztem. Ekkor kevés zsiradékon egy evőkanálnyi lisztet világosra pirítottam, hozzáadtam egy teáskanálnyi édesnemes őrölt pirospaprikát átkevertem, majd hideg vízzel felöntve gyors mozdulatokkal rántást készítettem , amit azonnal a forrásban lévő leveshez adtam. Alaposan kiforraltam.

Csipedő : 1 egész tojás, só, liszt. Az egész tojást sóztam, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Mikor a tészta kész, kis darabokat ujjal leszedve és galuska formára ” sodorva ”  a forrásba lévő levesbe  adagoltam, majd készre főztem. Jó forrón tálaltam, jól passzol mellé a palacsinta, vagy bármilyen kelt édes péksütemény.

lóbab1 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!