Ha megkérdezi valaki, hogy mi volt gyerekkoromban a kedvenc ételem, ez jut legelőször az eszembe. Az étel alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik töltve, vagy magában. Mikor Jolán mama készítette, mind a négy unokája körülötte lábatlankodott és várta, mikor szedi ki az első gombócokat a fazékból. Sokszor elkészítettem már én is, de dokumentálva sosem lett így most ennek eleget téve közreadom gyerekkorom kedvenc ételének a receptjét, ahogy azt mama készítette.
Hozzávalók : 60 deka liszt, kettő evőkanál cukor, 2-2,5 dl tej, 4 deka friss élesztő, 1 citrom reszelt héja, 5 deka teavaj, egy egész tojás.
A vanília mártáshoz : 1 csomag vaníliás puding, egy vanília rúd kikapart belseje, 1 liter tej, cukor.
A szóráshoz darált mák vagy darált dió, mellé kínálva szilva vagy sárgabarack lekvár.
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztbe a felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot összeöntjük majd sima, nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztunk. Meleg helyen kilisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztjük . Mikor a tésztánk kellőképpen megkelt deszkára borítjuk és kisebb darabokra vágjuk . Nekem ebből az adagból 9 darab gombócom lett. Ezeket a darabokat kézzel finoman gombóc formára igazítjuk , majd konyharuhával letakarjuk. Ekkor egy nagyobb méretű lábas aljába vizet öntünk, erre ráteszünk egy kinyitható zöldségpárolót , amit kenjünk át zsírral, hogy a gombócok ne ragadjanak le . Ha a víz elkezd forrni, 3 darab gombócot a párolóra teszünk egyenlő távolságra egymástól és fedővel lefedve 15 percig főzzük. Minden adag után pótoljuk újra a vizet és kenjük át a párolót zsírral.
A vaníliás mártást így készítjük: én most vaníliapudingot főztem vaníliásrúddal , cukorral kissé folyósabbra. De készülhet mellé vaníliasodó is, vagy csak simán lekvárral és dió vagy mákszórással is kiváló.
Kedves Simone. Nagyon örülök a receptnek, imádom a knédlit. Hívják Cseh fánknak is. A Csehek kenyér helyett eszik, egy a mi székelykáposztánkhoz hasonló ételhez. Úgy is nagyon finom.üdvözlettel: Saci