Simone gasztroságai

Gőzgombóc, avagy germknödel Jolán mama receptje alapján

Ha megkérdezi valaki, hogy mi volt gyerekkoromban a kedvenc ételem, ez jut legelőször az eszembe. Az étel alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik töltve, vagy magában.  Mikor Jolán mama készítette, mind a négy unokája körülötte lábatlankodott és várta, mikor szedi ki az első gombócokat a fazékból. Sokszor elkészítettem már én is, de dokumentálva sosem lett így most ennek eleget téve közreadom gyerekkorom kedvenc ételének a receptjét, ahogy azt mama készítette.

Hozzávalók : 60 deka liszt, kettő evőkanál cukor, 2-2,5 dl tej, 4 deka friss élesztő, 1 citrom reszelt héja, 5 deka teavaj, egy egész tojás.

A vanília mártáshoz : 1 csomag vaníliás puding, egy vanília rúd kikapart belseje, 1 liter tej, cukor.

A szóráshoz darált mák vagy darált dió, mellé kínálva szilva vagy sárgabarack lekvár.

A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztbe a felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot összeöntjük majd sima, nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztunk. Meleg helyen kilisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztjük . Mikor a tésztánk kellőképpen megkelt deszkára borítjuk és kisebb darabokra vágjuk . Nekem ebből az adagból 9 darab gombócom lett. Ezeket a darabokat kézzel finoman gombóc formára igazítjuk , majd konyharuhával letakarjuk. Ekkor egy nagyobb méretű lábas aljába vizet öntünk, erre ráteszünk egy kinyitható zöldségpárolót , amit kenjünk át zsírral, hogy a gombócok ne ragadjanak le . Ha a víz elkezd forrni, 3 darab gombócot a párolóra teszünk egyenlő távolságra egymástól és fedővel lefedve 15 percig főzzük. Minden adag után pótoljuk újra a vizet és kenjük át a párolót zsírral.

A vaníliás mártást így készítjük: én most vaníliapudingot főztem vaníliásrúddal , cukorral kissé folyósabbra. De készülhet mellé vaníliasodó is, vagy csak simán lekvárral és dió vagy mákszórással is kiváló.

 

gőzgombóc1

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Pálné Sarok Sarolta Babika says:

    Kedves Simone. Nagyon örülök a receptnek, imádom a knédlit. Hívják Cseh fánknak is. A Csehek kenyér helyett eszik, egy a mi székelykáposztánkhoz hasonló ételhez. Úgy is nagyon finom.üdvözlettel: Saci


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!