Simone gasztroságai

Künefe az egyik legfinomabb török édesség

Nagyon sok kedvenc török sütim van de a künefe volt az első ami elrabolta a szívemet. Kilenc éve már, hogy először kóstoltam Side – Manavgat városban , azóta nincs alkalom, hogy kimaradna 🙂 Többször megsütöttem itthon is, de eredeti török alapanyagokból most először készítettem . Az alapanyagokat a Turul Török Élelmiszerüzletből rendeltem ahol kiváló minőségű és széles választékú török élelmiszerek találhatóak, ajánlom szíves figyelmetekbe 🙂

A desszert hagyományosan kadayif tésztából készül, ennek hiányában a mi cérnametéltünkkel pótolhatjuk.

Hozzávalók : 30 deka kadayif tészta- ennek hiányában cérnametélt, 20 deka olvasztott teavaj, 20 deka peyniri sajt- ennek hiányában mozzarella sajt, 5 deka apróra vágott sózatlan pisztácia.

A sziruphoz 2 dl víz, 25 deka kristálycukor, fél citrom leve.

A tálaláshoz kaymak tejszínkrém és vaníliafagylalt.

A kadayif tésztát apróbb darabokra tépjük, és az olvasztott vajjal alaposan átitatjuk. Az apróra vágott pisztáciát ebbe a beáztatott tésztába keverjük. Egy kb.25 cm -es kerámia vagy bármilyen más pitéstál alját és oldalát vékonyan átkentem teavajjal, majd a tészta felét a tál aljába nyomkodtam. A peyniri sajtot hideg vízben alaposan kiáztattam, mert alapjáraton ez egy elég sós sajt, majd daraboltam és a tészta tetejére helyeztem egyenletesen elosztva. A maradék tésztát ráhalmoztam a sajtszeletekre , lenyomkodtam és 200 fokon aranyszínűre sütöttem. Amíg sült, elkészítettem a szirupot : a két deci vízbe belekevertem a 25 deka kristálycukrot, belefacsartam a fél citrom levét és kiforraltam. Az aranyszínűre sült , még meleg künefét ezzel a sziruppal alaposan átitattam, körkörösen rálocsolva az egész felületre , egy kis apróra vágott pisztáciával megszórtam a tetejét és melegen tálaltam. A szelet tetejére egy teáskanálnyi kaymak tejszínkrémet és mellé egy gombóc vanília fagyit kínáltam. A meleg édes pisztáciás  tészta, a forró sajt és a hideg fagyi találkozása pedig…. leírhatatlan 🙂

(Ha cérnametélttel készíted érdemes egy rövid ideig a cérnametéltet kevés tejben előfőzni.)

künefe01

künefe02

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!