Simone gasztroságai

Sajttorta málnazselével ,sós karamellel

Olyan régóta motoszkált már a fejemben a sajttorta , hogy muszáj volt végre elkészítenem . Sütés nélküli, gyorsan elkészíthető desszert, csak azt kell kivárni, hogy a hűtőben megdermedjen és már tálalható is. Először úgy gondoltam, hogy csak sós karamell lesz a kiegészítője de aztán került bele egy vékony csík málnazselé… jó döntésnek bizonyult! 

Hozzávalók: 20 deka mascarpone sajt, 2,5-3 dl tejszín, 1 csg bourbon vanília, kb egy evőkanálnyi étkezési zselatin, 15 dkg porcukor, zabkeksz, teavaj, málnazselé.

A sós karamellhez: 20 dkg kristálycukor, 2 dl habtejszín, 7 dkg teavaj , két csipet só

 

A zabkekszeket (kb 15-20 dekányi ) apróra daráljuk és a 7  dekányi olvasztott vajjal lecsorgatva összedolgozzuk. Kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk egyenletes vastagságúra . Az én formám kb 8-10 szeletes 18-20 cm átmérőjű lehet, tehát kisebb mint a standard forma .

A mascarpone krémet és a tejszínt összeöntöttem, beleszitáltam a porcukrot , hozzáadtam a vaníliás cukrot és habverőgéppel kettes fokozaton felvertem. A zselatint 1 dl vízben feloldottam, forrásig hevítettem majd mikor kissé meghűlt, a tejszínes-mascarponés krémhez csorgattam és egyes fokozaton beledolgoztam. A zabkekszes tésztára egy vékony réteg málnazselét kentem amit egy kedves barátomtól Ágitól kaptam – itt jegyezném meg, hogy zseniális zseléket készít ! – és erre ráhalmoztam a krémet. Egyenletesre egyengettem, majd fóliával letakartam és hűtőbe tettem. Amíg a torta dermedt elkészítettem a sós karamellt.

A tejszínt elkevertem a sóval, felmelegítettem majd félretettem. 20 deka kristálycukrot egy magas falú  lábasban aranyszínűre karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat. Gyors mozdulatokkal elkeverjük . A tűzhelyről levéve a  még meleg tejszínt hozzáadtam, majd alaposan kikevertem . Ha hideg tejszínnel dolgozunk, nagyon “köpködhet “, kezekre vigyázzunk. Selymesen krémes állagú karamellt kapunk. A karamellt kissé kihűtöttem, majd a megdermedt sajttorta tetejére csorgattam és visszatettem teljes további dermedésig a hűtőbe. A maradék karamellöntetet kisméretű befőttesüvegbe öntöttem, hűtőben 2 hétig eláll- ha addig el nem fogy 😀

A megdermedt tortáról a kapcsot óvatosan leszedtem, díszítésként durvára vágott mandulával és fenyőmaggal szórtam , az oldalát darált mandulával burkoltam, de maradhatott volna szabadon is .

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!