Sajnos napjaink háziasszonya kevés szabadidővel rendelkezik . Munka, család , háztartás .. sorolhatnánk. Néha azonban mikor szakítunk rá időt érdemes a hagyományos konyhát visszaidézni, saját kenyeret sütni, pogácsát hajtogatni, és kézzel meggyúrni a tésztaételekhez az alapanyagot. Közelgő névnapomra tésztagépet kaptam, hogy megkönnyítse a munkámat és friss tésztaalapból készíthessem el a szélesmetéltet, spagettit . Nagy örömmel gyúrtam meg a tésztát olasz recept szerint majd a géppel (Marcato Atlas 150 wellness ) a kívánt vastagságúra és formára vágtam . Időigényes de a végeredmény magáért beszél ! Tartalmas, nagyon finom szélesmetéltet készítettem.
Hozzávalók:
Az arányok a következők: 10 deka liszthez 1 egész tojás kerül. Tehát ha 50 deka lisztből tervezzük gyúrni akkor 5 egész tojást használjunk. Egy kevés vizet készíthetünk a gyúráshoz ha túl keménynek ítéljük meg a tésztát . Sót nem használunk !
A lisztet – pizzákhoz, tésztákhoz való lisztet használtam- átszitáltam, szobahőmérsékletű legyen . A tojásokat előbb kivettem a hűtőből, hogy azok is átvegyék a szobahőmérsékletet. A gyúródeszkára borítottam a lisztet ( 30 dekából készítettem 3 egész tojással) , kis mélyedést készítettem a közepébe ahova a tojásokat beleütöttem. Villával óvatosan elkezdtem egyneművé dolgozni. Amikor a tészta kezdett összeállni, kézzel tovább dolgoztam és sima rugalmas tésztát gyúrtam. Vekni formára igazítottam és 2-3 cm vastag darabokra vágtam. A tésztagépet először a nyújtó adapterre állítottam, majd 0 fokozaton a darabokat átnyújtottam. Mikor egyszer áttekertem a tésztadarabot a 0 fokozaton, kettéhajtva újra átnyújtottam a 0 fokozattal. Ezután egyes fokozaton egyszer, kettes fokozaton egyszer, hármas fokozaton egyszer négyes fokozaton egyszer és ötös fokozaton is egyszer átnyújtottam a tésztát. A nyújtások között enyhén átliszteztem a kinyújtott darabokat. Mikor kellőképpen kinyújtottuk a tésztát, a tésztagép karját áthelyeztem a szélesmetéltes adapterre és a kinyújtott tésztát áttekertem . Gyönyörű egységes metélteket kaptam. Lisztezett deszkán vagy tésztaszárító állványon szárítjuk. Ha frissen felhasználjuk, akkor bő , forrásban levő vízben kifőzzük.
A következő bejegyzésben kiderül, hogy mit készítettem a kifőzött metéltből 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: