Nagyon szeretem a belsőségeket, ezért gyakran kerül az asztalra nálunk belőlük. Gyönyörű friss kacsazúzát vettem amiből most egyszerű pörköltet főztem vastag szafttal és zabliszttel kiegészített házi galuskával.
Hozzávalók: 1 kg kacsazúza, 4 nagy fej vöröshagyma, zsiradék, őrölt pirospaprika, egy nagy gerezd fokhagyma, só, őrölt fehér bors, két csipetnyi őrölt kömény, friss paradicsom és paprika, friss petrezselyemzöld .
A galuskához kb 30 deka liszt, 10 deka zabliszt, só, egy egész tojás, víz.
A kacsazúzákat megmossuk, éles késsel felezzük. A vöröshagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk majd zsiradékon üvegesre pároljuk. Meghintjük őrölt pirospaprikával ( kb egy púposabb evőkanálnyi ) elkeverjük majd vízzel felöntjük. A pörköltalapba helyezzük a zúzákat, sózzuk, borsozzuk , köménnyel hintjük , belevágjuk a pucolt fokhagyma gerezdet , a friss paradicsomot és paprikát, a megmosott csokor petrezselymet és az egészet puhára , omlósra főzzük.
A liszteket összevegyítjük, sózzuk majd egy egész tojást hozzáadunk és hideg vizet adagolva határozott mozdulatokkal a tésztát kikeverjük. Nem kell simára keverni, csak épp annyira, hogy az alkotóelemek összekeveredjenek. Ne kemény és ne folyós tésztát készítsünk. Galuskaszaggatóval vagy fa deszkáról kés segítségével bő, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd ha megfőtt leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Lecsepegtetés után kevés vajon vagy zsiradékon keverjük át.
Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: