Első próbálkozás volt kovászos tésztával pizzát sütni , a kis mobilkemencémben. A tésztarecept Szabi a pék alapreceptje szerinti, hűtőben érleltem 30 órán keresztül. A végeredményen magam is meglepődtem, pont olyan lett amit mindenhol keresek : ropogós aljú, hólyagos szélű és vékony tésztájú. A receptet és a kemencében sütést is szigorúan megtartjuk 🙂 Köszi Szabi ! ( Természetesen Szabi beleegyezésével és engedélyével használom fel a blogomon az Ő receptjét ! )
Hozzávalók a tésztához:
120 g kovász
720 g pizzaliszt
350 ml víz
1 csapott evőkanál só
A hozzávalókat alaposan megdagasztottam, majd 4 egyenlő részre vágtam , ezek mindegyikéből gombócot formáztam , egy olivaolajjal átkent tálcára tettem, a tetejüket is vékonyan átkentem olivaolajjal, hogy ne száradjanak ki, majd folpackkal letakarva 30 órára hűtőbe tettem.
A sütés előtt kb 2-3 órával kivettem a tésztát a hűtőből, letakarva hagytam kicsit aklimatizálódni . A gombócoknál már a kinyújtáskor látszódott, hogy szép levegőbuborékos a tészta. A kemencét felfűtöttük , az első pizzát 370 foknál tettem be 4 percre.
A gombócokból köralakú tésztát nyújtottam úgy, hogy a szélénél kb 1 cm kihagytam és a kör mentén benyomkodtam mintegy peremet hagyva, a közepét pedig vékonyra húztam. (Egy régi pizzasütő lemezre húztam ki a tésztát ) Így lesz a szélénél kicsit vastagabb a tészta . Megkentem olivaolajba reszelt fokhagymával, paradicsompürével és megszórtam kétféle sajt keverékével. A pizzasütő lapról csúsztattam be a kemencébe a pizzát, amik 4-5 perc alatt sültek meg.
A feltétet ízlés szerint választhatjátok ki, mi csak a Margherita pizzát kedveljük így ezt sütöttük meg.
Időigényes előkészület kell hozzá, de mondhatom, megérte!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: