Gyengéim közé tartozik a jó ropogós sajtos rúd… nem lehet abbahagyni , ugye? Biztosan nem vagyok ezzel egyedül. Sokféle receptet kipróbáltam már , de mindig a saját ,nagymamától örökölt mellett kötöttem ki. Most élesztő helyett kovászt tettem a tésztához .
Hozzávalók a tésztához :
50 deka liszt, 15 deka zsír- sertés vagy libazsír-, egy egész tojás, kettő csapott evőkanál só, kb 4 evőkanálnyi tejföl , 15 deka reszelt gouda sajt , kettő evőkanál kovász
A tetejére 20 deka gouda sajt, egy egész tojás.
A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót , hozzáadtam a zsírt és kézzel elmorzsoltam a liszttel együtt. Ezután mehet a tojás, a tejföl , a kovász és a lereszelt sajt -ezekből tésztát gyúrtam. Folpackkal letakartam és fél órát pihentettem. Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra sodortam, lekentem a felvert tojással, alaposan meghintettem a lereszelt sajttal . Derelyevágóval vagy sajtosrúd kiszúróval rudacskákat vágunk belőle, szilikonos sütőpapírra fektetjük kis közöket hagyva és 180 fokon hőlégkeverésen aranyszínűre sütjük.
Kedves András!
Én köszönöm, hogy kipróbálta és visszajelzett!
A legfinomabb sajtos süti, amit valaha kipróbáltam. Hetente többször is csináljuk, az etetés során megmaradt kovászból. Cheddar sajttal is kiváló. Köszönöm a receptet!