Még mindig tart nálunk a gyökérkenyér -őrület, ahogy sül, úgy fogy 😀 A megszokott adagból zabpehely és édesburgonya hozzáadásával két szálat sütöttem, az egyiket magokkal dúsítottam . Meglepően könnyed és ízes bélzetű kenyeret kaptam az édesburgonya kimondottan jót tett a kenyérnek, bár alig 5 dekányi került bele .
Hozzávalók : 50 deka liszt, 2 deka élesztő, himalája só, kettő evőkanálnyi apró zabpehely, egy evőkanál natúr joghurt, 5 deka puhára sült édesburgonya, kb 3,8 dl langyos víz, egy evőkanál olivaolaj
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a zabpelyhet, a joghurtot az előtte sütőben puhára sült- pépesített édesburgonyát, az olivaolajat és a langyos vízzel kikeverjük a tésztát. Letakarjuk és a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át. Reggel lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé vesszük, kissé kilapogatjuk és az egyik szárat magvakkal ( lenmag, napraforgómag, szezámmag ,tökmag) megszórjuk majd magunk felé feltekerjük , és gyökérformára igazítjuk. A tetejét megkenjük vízzel és a magvakból szórunk rá ízlés szerinti mennyiségben. A másik szálat simára hagytam. Szilikonos sütőpapírra helyezzük, 20-25 percig letakarva pihentetjük . A sütőt előmelegítjük 190 fokra, egy lábaskába vizet teszünk, betoljuk a sütőtér aljába, és aranyszínűre sütjük a kenyereket.
A kenyerek fele hideg libamájjal és lilahagymával pillanatok alatt eltűnt 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: