Simone gasztroságai

Zabpelyhes joghurtos édesburgonyás gyökérkenyér

Még mindig tart nálunk a gyökérkenyér -őrület, ahogy sül, úgy fogy 😀 A megszokott adagból zabpehely és édesburgonya hozzáadásával két szálat sütöttem, az egyiket magokkal dúsítottam . Meglepően könnyed és ízes bélzetű kenyeret kaptam az édesburgonya kimondottan jót tett a kenyérnek, bár alig 5 dekányi került bele .

Hozzávalók : 50 deka liszt, 2 deka élesztő, himalája só, kettő evőkanálnyi apró zabpehely, egy evőkanál natúr joghurt, 5 deka puhára sült édesburgonya,  kb 3,8 dl  langyos víz, egy evőkanál olivaolaj

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a zabpelyhet, a joghurtot az előtte  sütőben puhára sült- pépesített édesburgonyát, az olivaolajat és a langyos vízzel kikeverjük a tésztát. Letakarjuk és a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át. Reggel lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé vesszük, kissé kilapogatjuk és az egyik szárat magvakkal ( lenmag, napraforgómag, szezámmag ,tökmag) megszórjuk majd magunk felé feltekerjük , és gyökérformára igazítjuk. A tetejét megkenjük vízzel és a magvakból szórunk rá ízlés szerinti mennyiségben. A másik szálat simára hagytam. Szilikonos sütőpapírra helyezzük, 20-25 percig letakarva pihentetjük . A sütőt előmelegítjük 190 fokra, egy lábaskába vizet teszünk, betoljuk a sütőtér aljába, és aranyszínűre sütjük a kenyereket.

A kenyerek fele hideg libamájjal és lilahagymával pillanatok alatt eltűnt 🙂

 

P1110533

P1110535

P1110536

P1110537

P1110543

P1110545

P1110557

P1110561

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!