Simone gasztroságai

Sajtos-szezámmagos pogácsa grahamliszttel

Lassan már hagyománnyá válik a konyhámban, hogy ha szombat akkor pogácsa 😀  Most egy sajtos, szezámmaggal dúsított pogácsát hozok, az alapanyag pedig fele-fele arányban Bl 55 és graham liszt keveréke lett. Kicsit lágyabb tésztát kaptam de szépen meg lehetett hajtogatni és dolgozni vele. A végeredmény pedig egy nagyon könnyű leveles és ízletes pogácsa lett. 

Hozzávalók a tésztához: 25 deka Bl 55 liszt, 25 deka grahamliszt, kettő egész tojás, 3,5 deka élesztő, egy evőkanál só, 250 g (laktózmentes) tejföl, két maréknyi szezámmag, 15 deka sajt , 4 evőkanál sertészsír. 

A hajtogatáshoz egy kis maréknyi puha zsír, 5-8 deka reszelt sajt. A teteje lekenéséhez egy egész tojás , és ízlés szerint szezámmag.

A liszteket a dagasztóüstbe kevertem, belemorzsoltam az élesztőt hozzáadtam a sót, a kettő egész tojást, a 4 evőkanál puha zsírt, a tejfölt  a lereszelt sajtot, a két maréknyi szezámmagot és sima puha de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd lisztezett deszkán kinyújtottam, a puha zsírral átkentem és megszórtam 5-8 deka reszelt sajttal. Ezután meghajtottam ( A felső részt a feléig, az alsó részt is fel a feléig majd jobbról- balról is ráhajtottam a tésztát. ) Konyharuhával letakartam és 20 percig pihentettem. Ezután újra kisodortam ujjnyi vastagra, átkentem zsírral majd megint meghajtogattam. Újabb 20 perc letelte után kisodortam szintén ujjnyi vastagra , késsel berácsoztam a tetejét , egy egész felvert tojással átkentem majd közepes pogácsa szaggatóval kiszaggattam. Szilikonos sütőpapírra fektettem a pogácsákat egyet-egyet megszórtam szezámmaggal és 10 percig a sütőlemezen pihentettem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra és a pogácsákat aranyszínűre sütöttem. 

P1130895

P1130896

P1130899

P1130900

P1130901

P1130906

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!