Ki ne szeretné a hamburgert, friss házi sütésű zsemlében, szaftos marhahús pogácsával és ízlés szerint jól megpakolt zöldségekkel, sajttal, baconnal? Ugye, hogy mindenki ?? 😀 Nálam most vajas-szezámmagos hamburgerzsemlék sültek, finom fűszerezésű házi húspogácsával , mindenki saját ízvilága szerint töltötte meg a pihepuha és tartalmas zsemléket.
Hozzávalók a hamburger zsemléhez: 50 deka liszt, 3 deka élesztő, 5 deka puha teavaj, 1 teáskanálnyi só, 1 evőkanál barna cukor, kb 2,5 dl tej , 2 egész tojás, szezámmag.
A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a cukrot , a puha vajat , egy egész tojást , majd a langyos tejet hozzáadagolva puha de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Letakarva a duplájára kelesztettem, majd lisztezett deszkán 7 darabra vágtam. A darabokból egyenként zsemle formát igazítottam, majd a deszkán letakarva újra a duplájára kelesztettem. Ezután a zsemléket egyenként alaposan átkentem a másik, felvert tojással és szezámmaggal áthintettem. Előmelegített sütőben 170-180 fokon aranyszínűre sütöttem. A sütőtérbe betettem egy kevés vizet , párásítás céljából. Finom illatos, puha és tartalmas zsemléket kaptam.
A húspogácsa hozzávalói: 50 deka darált marhahús, egy közepes fej vöröshagyma, egy evőkanálnyi mustár, frissen őrölt négybors keveréke, só, 1 egész tojás.
A darált húst sóztam, belereszeltem a vöröshagymát, frissen ráőröltem a borskeveréket , hozzáadtam a mustárt , a tojást, majd alaposan átdolgoztam és a kész masszát a hűtőbe tettem, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Sütéskor maréknyi húspogácsákat formáztam, zsírral enyhén átkent grill lapon átsütöttem .
Tálaláskor a hamburgerzsemlébe ketchupot , jégsalátát, húspogácsát, sajtot ,pirított baconszalonna szeleteket lilahagymát, paradicsomot , uborkát tettem, és legnagyobb dicséretként a lányom azt mondta, hogy ez a legfinomabb hamburger amit valaha evett 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: