Nem, nem fizetett hirdetést láthattok 😀 Tesztüzemmódra kapcsoltam, ugyanis megérkezett a Tüskeszentpéteri lisztem és muszáj volt kipróbálnom. Sok jót hallottam róla, így kíváncsivá tett , hogy a minősége milyen a többi BL80-as lisztekhez képest. Teljes kiőrlésű liszttel nevelt kovásszal sült , csak a Tüskeszentpéteri BL80-as kenyérliszt került bele a tésztába.
Hozzávalók:
50 deka Tüskeszentpéteri BL 80-as liszt,
15 deka kovász
kb 3,4 dl langyos víz
1 evőkanálnyi só
olivaolaj
A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót amit elvegyítettem a liszttel, beletettem az érett kovászt , elkezdtem hozzáadagolni a langyos vizet és megkezdtem a dagasztást. Géppel alaposan megdagasztottam, majd deszkára borítva Szabi a pék által tanult mozdulatokkal tovább dolgoztam . Ezután a megdagasztott tésztát olivaolajjal átcsorgatott kelesztőtálba tettem, letakartam és egy órán keresztül meleg helyen kelni hagytam. Amikor letelt az egy óra, a tésztát deszkára borítva szépen vékonyra húztam- a tészta rendkívül jó állagú, szép bubis volt már ekkor, jól húzható nem szakadt szét. Ezután a tésztát jobbról és balról behajtottam, és felülről magam felé feltekertem majd újra a kelesztőtálba tettem. Újabb 1 óra elteltével a tésztát deszkára borítottam, óvatosan ujjbeggyel átnyomkodtam jobbról balról behajtottam- itt már nagyon vigyáztam a buborékokra ! – kissé szorosabban magam felé feltekertem és cipó formára alakítottam. Kilisztezett szakajtóba tettem( a kenyér leendő alja legyen felül ) , letakarva 1 óra 20 percet kelesztettem. A vaslábast ezidő alatt 240 fokon felforrósítottam a fedővel együtt , majd a megkelt cipót szilikonos sütőpapírra borítottam, pengével bevágtam és a forró vaslábasba tettem . 10 perc letelte után a hőt 220 fokra mérsékeltem , összesen 45 percet sütöttem. A sütés végén a fedőt levettem és pár percig hagytam még sülni a cipót.
Jó tapintású könnyed bélzetű finom és ropogós héjú cipó sült, nagyon meg vagyok elégedve a liszt minőségével. Meleg szívvel ajánlom, mint jó minőségű és hazai terméket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: