Kicsit őszies, vagy inkább nyár végi finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra . Puha ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel egy kevés fahéjjal, illatosan…. Hozzávalók: 60 deka liszt, 4 deka friss élesztő, 1 dl tejszín ( én laktózmenteset használtam ), 1-1,5 dl mandulatej vagy hagyományos tej , 4 evőkanál… Tovább »
Hamvas szilvás – fahéjas lepény
Kicsit őszies, vagy inkább nyár végi finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra . Puha ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel egy kevés fahéjjal, illatosan…. Hozzávalók: 60 deka liszt, 4 deka friss élesztő, 1 dl tejszín ( én laktózmenteset használtam ), 1-1,5 dl mandulatej vagy hagyományos tej , 4 evőkanál… Tovább »

Ki ne szeretné a foszlós langyos pihepuha tésztájú kakaós csigát.. Ha időm engedi bedagasztok egy finom könnyed kelt tésztát . Leves mellé vagy a délutáni kávé mellé kitűnő péksütemény. Egy kis darált mandulával megbolondítva szorosan egymás mellett sütve ..felcsigáztalak? 🙂 Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 egész tojás, 2,5 dl tej, 3 dkg friss élesztő, kb…
Aki szereti a pizzát, calzonet az ezt is szeretni fogja. Foszlós kelt tésztába burkolt házi pizzakrém sajttal turbózva szorosan egymás mellé sorakoztatva majd aranyszínűre sütve.. ugye már érzed is a friss tészta és a fűszerek illatát? Hozzávalók a tésztához: 50 deka pizzaliszt, 3 deka élesztő, kb 2,5 dl langyos víz, olivaolaj- kb 4-5 evőkanálnyi-, egy…
Aki járt már Törökországban, az tudja, hogy szinte mindenhol belebotlunk ebbe a nagyszerű péksüteménybe. Kínálják utcán, teázókban, szállodák reggeli péksüteményei között. Finom, kelt tésztás, belül foszlós kívül ropogós , mustmézbe és szezámmagba forgatott perec aminek nem lehet ellenállni . Sós és édes kiegészítőkkel is kiváló, vagy csak magában egy kávé vagy egy tea mellé tízóraira,…
Friss , ropogós -szinte még melegen kivesz egyet az ember lánya a tepsiből mert annyira kívánatos. Puha belsejű és körbe szépen letekerhető a külső részen éppen annyira roppanós amilyennek lennie kell. Én így szeretem a kakaós csigát. Régi recept és leírás alapján készítem, egyszer meghajtogatva . Hozzávalók : 60 deka búzaliszt, kb 2,5 dl tej,…
Mikor disznóvágások voltak a családban, mindig nagyanyám sütötte ki a tepertőt , egészen estig is eltartott ez a folyamat. Másnap aztán a friss , ledarált tepertőből pillekönnyű, sűrű szilvalekvárral töltött csigákat vagy pogácsákat sütött. Most egy kis módosítással én is csigákat sütöttem, a tepertőkrémet beledagasztottam a tésztába és frissen készült szilvalekvárral töltve sütöttem. Hozzávalók :…
Hosszú kihagyás egy kisebb műtét miatt de újra a nyeregben 🙂 Lábadozásom alatt nem volt sem erőm, sem kedvem a posztokhoz, remélem innentől már csak jobb lesz és hozhatom újra az elmaradt , posztolásra váró bejegyzéseket, recepteket. Elsőként egy igazán jól sikerült , nagyon finom kelt tésztás finomságot hozok, lágy puha tésztával és szilvalekvárral töltve,…
Vágytam egy jó kis gyümölcsös lepényre , volt otthon eprem-málnám ami feldolgozásra várt, a friss mentám csodaszép a cserépben így összeházasítottam őket és egy isteni lepény kerekedett belőle. Hozzávalók a tésztához : 50 deka liszt, 3 deka friss élesztő, kb 2,5 dl tej, egy evőkanál méz, 3-4 evőkanál cukor, kettő citrom reszelt héja, 5-8 deka…
Mikor először találkoztam a juharszirupos- pekándiós fonattal, már tudtam, hogy ezt otthon el fogom készíteni, bár recept nem volt hozzá. Arra gondoltam, hogy egy vajas, citromos lágy kelt tésztából fogom elkészíteni . Több formát készítettem, a szív alakot Limara útmutatása alapján formáztam. A briós belsejét is megtöltöttem a juharszirupos darált pekándióval így nagyon ízes lett….