Nagyon szeretjük a sajtokat, bármilyen formában bármikor képesek vagyunk sajtot, sajtos ételt enni. Nemrégiben gouda sajtból készítettem sajtgolyókat és expressz gyorsan elfogyott. Most kicsit újragondolva elkészítettem kétféle sajtból, szezámmaggal , egy nagyon finom mártogatóssal és házi készítésű hasábburgonyával.
Hozzávalók : 3 főre való adag: 30 deka gouda sajt, 20-25 deka emmentáli sajt, kettő kisebb vagy egy nagyobb méretű tojás, szezámmag, egy csapott evőkanálnyi rizsliszt, gluténmentes panírmorzsa. A mártogatóshoz: 4-5 evőkanál majonéz, 3 teáskanál laktózmentes ( vagy hagyományos ) tejföl, egy kisebb gerezd fokhagyma, fél csokor friss petrezselyemzöld, egy csepp citromlé. A hasábburgonyához: 6-8 darab közepes-vagy nagyobb méretű burgonya, zsiradék, himalája só.
A sajtokat lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, a szezámmagot (kb 1-2 teáskanállal)- a csapott evőkanál rizslisztet és összegyúrjuk. Kis gombócokat formázunk a maradék szezámaggal elkevert panírmorzsába meghentergetjük és bő zsiradékban kisütjük. A burgonyákat megmossuk, megpucoljuk hasábszerű 😀 darabokra szeleteljük és bő zsiradékban aranybarnára sütjük. A mártogatóshoz a majonézt elkeverjük a tejföllel, belereszeljük a fokhagymát adunk hozzá egy csepp citromlevet , átkeverjük és rászórjuk az apróra vágott friss petrezselymet.
Tipp: Én a hasábburgonyát sütöttem ki először, aztán ugyanabban a zsírban a sajtgolyókat. Vagy befoghatunk még egy serpenyőt és egyszerre sütjük ki a hasábburgonyát és a sajtgolyókat. Forrón tálaljuk, a hasábburgonyát szórjuk át sóval.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: