Napraforgómagos svájci gyökérkenyér

Október 16.- a  a KENYÉR  világnapja. Hagyomány, hogy ezen a napon kettő kenyeret sütnek és az egyiket odaajándékozzák valakinek.

Kicsit megkéstem, de hát a dolgozó, munka után még ügyeit intézőnek ezt talán el lehet nézni 🙂

Gyökérkenyér mellett döntöttem, amit most hántolt napraforgó maggal szórtam meg.

Szüreti bálba mentünk, indulás előtt összeállítottam a tésztát, letakartam és másnap reggel átdolgozva és formázva kisült a két gyönyörű pihepuha ropogós kenyérke. Az egyik itthon maradt a másik feleződve anyukámhoz és anyósomékhoz került.



Hozzávalók: 50 deka BL 80 liszt, kb 3 ( ha szükséges akár több) deciliter langyos víz, 1 evőkanálnyi himalája só, két evőkanál burgonyapehely, 1 evőkanál olivaolaj, 3 deka élesztő, két maréknyi hántolt napraforgómag. Este készítem össze.

A hozzávalókat egy tálba teszem, az élesztőt is a liszthez morzsolom, majd a langyos vízzel alaposan kikeverem a tésztát. Letakarva egész éjjel pihenni hagyom. Reggel lisztezett deszkára borítom, kétfelé vágom ,átdolgozom kicsit majd formázom úgy, hogy kicsit ellapogatom és magam felé feltekerem, majd a tengelye körül is 2x, 3x megcsavarom. Szilikonos sütőpapírra teszem a formára igazított kenyereket és letakarva fél óráig pihenni hagyom. A sütőt előmelegítem 170-180 fokra, az aljába teszek egy teli lábaska vizet , majd a kenyereket beteszem sülni körülbelül 40-45 percig , pirulásig.

Tovább a blogra »