Meggyes pite

Meggymániás vagyok. Szeretem frissen, sütve, főzve, fahéjasan, mandulával, krémekbe rejtve, rumosan, konyakosan, mindenhogyan …:D

Most darált mogyorósan és fahéjasan készült, egy jó kis édes tésztában piteformában sütve, némi karácsonyi hangulattal.

Hozzávalók : A tésztához : kettő egész tojás, 3 evőkanál natúr joghurt, kettő  evőkanálnyi zsír, 2,5- 3 bögre liszt, kettő kanál cukor, egy teáskanálnyi fahéj, egy maréknyi darált mogyoró.  A töltelékhez: másfél üveg magozott meggy, három evőkanál barna cukor, egy csomag vaníliás pudingpor, egy mokkáskanálnyi őrölt fahéj, darált mogyoró ízlés szerint.

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és rugalmas tésztát gyúrunk. Fél órára hűtőbe tesszük. A gombócot kettévesszük, majd a piteformát vékonyan zsírral kikenjük. Az egyik gombócot kisodorjuk és a piteformába helyezzük. A tölteléket a következőképpen készítjük el: a meggy a lével együtt ( annyi levet vegyünk ki belőle amennyivel a pudingport ki tudjuk keverni ), cukrozzuk, fahéjjal meghintjük és forrásig főzzük. Ezután a kikevert pudingport hozzáadva  sűrű állagúra főzzük. A piteformába helyezett tésztalapra adagoljuk a sűrű állagú meggyünket, én rétegesen adagoltam és a rétegek közé darált mogyorót hintettem. Ezután ha a töltelék elfogyott, a másik tésztagombócunkat kisodorjuk, és karácsonyi hangulatú- vagy bármilyen – kiszúróval több helyen mintát szúrunk a tésztalapba. Ezután óvatosan a töltelék tetejére tesszük, a széleket összecsipkedjük. Előmelegített ( 160 fokon) sütőben szép pirosodóra sütjük. A piteformában hagyjuk, kihűlés után  porcukorral áthinthetjük és szeleteljük.

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »