Úgy vagyok a sült csirkével, hogy álmomból felébresztve is bevállalnám 🙂 Kiváltképp ha egészben sül omlósra , ehhez a cseréptál nagyon jó segítőnk. Beáztatom fél-egy óra hosszát a tetejét és az alját is, így sütöm meg benne a finomra fűszerezett egész csirkét.
Hozzávalók : 1 egész csirke, himalája só,majoranna, fokhagymás szárnyas fűszersó, zsiradék.
A cseréptál alját és tetejét is beáztatom. A sütőt 160-170 fokra alsó-felső sütésre állítom. Az egész csirkét besózom, a fűszersóval és a majorannával áthintem, majd egy óra hosszát pihentetem. A cseréptál aljába zsiradékot teszek, ráfektetem a csirkét, befedem és 1,5 -2 óra alatt lassan omlósra sütöm. Ezután a tetejét leveszem és grillfunkción a csirke bőrét ropogósra sütöm. Burgonyapürével és fokhagymás mártogatóssal tálaltam.
Fokhagymás mártogatós: 5 evőkanál majonéz, kettő evőkanál tejföl, kettő evőkanál natúr joghurt, egy gerezd reszelt fokhagyma. A hozzávalókat összekeverjük, hűtőben 20 percig összeérleljük az ízeket. Vághatunk bele snidlinget is.