Nagyon kedves vendégek érkezését vártam, és friss gyökérkenyeret készítettem amit a libahájon készült libamájhoz kínáltam. Egy ideje már csak gyökérkenyereket sütök mert annyira finomra sikerülnek , hogy a család nem kér másmilyet 🙂
Hozzávalók: 50 deka BL 80 liszt, kb 3 -3,8dl langyos víz, egy evőkanálnyi burgonyapehely, 1 evőkanálnyi himalája só, 1 evőkanál olivaolaj, 2 deka friss élesztő. Este készítem össze. A tészta nem lesz kemény, inkább kissé lágy tésztát fogunk kapni.
A lisztet egy tálba teszem, a friss élesztőt belemorzsolom majd elkeverem , hozzáadom a sót, a burgonyapelyhet, az olivaolajat és a langyos vízzel alaposan kikeverem a tésztát. Letakarva egész éjjel pihenni hagyom. Reggel lisztezett deszkára borítom, kétfelé vágom ,átdolgozom kicsit majd formázom úgy, hogy kicsit ellapogatom és magam felé feltekerem, majd a tengelye körül is 2x, 3x megcsavarom. Szilikonos sütőpapírra teszem a formára igazított kenyereket és letakarva fél óráig pihenni hagyom. A sütőt előmelegítem 190 fokra, az aljába teszek egy teli lábaska vizet , majd a kenyereket beteszem sülni körülbelül 35-40 percig , pirulásig. Rácson hűtöm . A kenyereket sütés előtt átszórtam liszttel így finom lisztes maradt a héja.