Decemberi vágásból 3 darab sertésszív várta a sorát a fagyasztóban. Vadast főztem belőle és házi burgonyagombócokat készítettem mellé, pont úgy ahogy nagyanyám szokta.
Hozzávalók : 3 darab sertésszív, 5 darab közepes méretű sárgarépa, egy fehérrépa, 3 gerezd fokhagyma, egy egész vöröshagyma, egész bors, egy babérlevél, mustár, citromlé,himalája só, 4 darab közepes burgonya, egy egész tojás, liszt, tejföl.
A sertésszíveket feltesszük főni hideg vízben. Sózzuk, a megpucolt sárgarépát és fehérrépát hozzáadjuk, beleszórjuk az egész borsot, a pucolt gerezd fokhagymákat, az egészben hagyott pucolt vöröshagymát , a babérlevelet és puhára főzzük. Mikor a szív megpuhult, a főzőléből kivesszük. Egy lábaskába a lében maradó összes zöldséget kiszedjük, rászűrünk annyit a főzőléből amennyi jól ellepi a zöldségeket majd összeturmixoljuk, ízlés szerint mustárt teszünk bele, egy evőkanálnyi cukrot, egy teáskanálnyi citromlevet , összeforraljuk és liszttel kikevert tejföllel behabarjuk. A szíveket megszabadítjuk az erektől, és szép szeletekre vágjuk. Burgonyagombóc : a burgonyákat megpucoljuk és kockára vágva sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, sózzuk és hozzáütünk egy egész tojást.A lisztet kicsinyenként adagolva kézzel gyúrjuk meg a tésztát. A lisztet úgy adagoljuk, hogy gyúrható de ne tökkemény tésztát kapjunk. Inkább lazább legyen mint tömör az állaga. Forrásban levő vízbe vizes kézzel gombócokat formázunk és egészen addig főzzük míg a gombóckák fel nem jönnek a víz tetejére.