Kísérleti jelleggel készült ez a gyökérkenyér, mert pár hete sütöttem egy joghurtos libazsíros kenyeret amit sajnos nem dokumentáltam mert pillanatok alatt elfogyott még mielőtt gépet vettem volna a kezembe 🙂 és arra gondoltam, hogy annyira gyökérkenyér fanatikusok lettünk mi lenne ha kipróbálnám egy gyökérkenyérrel is a natúr joghurtos libazsíros variációt. Nem éjszakai kelesztésű, hanem reggel nyolckor készítettem össze és délután 4 óra körül sütöttem meg.
Hozzávalók : 50 deka liszt, 2 deka friss élesztő, kettő teáskanál libazsír, egy evőkanál natúr joghurt, himalája só, kb.3,8 dl langyos víz
A hozzávalókat egy fakanál segítségével jól összekeverjük, majd konyharuhával letakarva legalább 7-8 óra hosszát pihentetjük. Az érett tésztát lisztezett felületre borítjuk, ha kell lisztezzünk bátran alá, vágjuk ketté majd kissé ellapogatva magunk felé tekerjük fel és a tengelye körül is megcsavarva igazítsuk formára. Szilikonos sütőpapírra helyezzük és letakarva 30 percig pihentessük. A sütőt melegítsük elő 190-200 fokra, a sütőtérbe helyezzünk egy vízzel teli lábaskát vagy kis tepsit és szép aranybarna színig süssük a kenyérkéinket. A héja olyan puha de mégis ropogós, a bélzete pedig könnyű és puha lett. Szerintem megtartjuk ezt a receptet is 🙂 Hideg fokhagymás sült tarja mellé kínáltam a kenyeret .