A ragulevesek egyik legfinomabbika ez a leves, amit csirkemellből, sok gombával, friss kakukkfűvel és ínycsiklandó sajtgaluskákkal dúsítottam. A leves olyan tartalmas, hogy egytálételként is megállja a helyét, de én a biztonság kedvéért sütöttem mellé egy finom túrós-meggyes batyut.
Hozzávalók : kettő filézett csirkemell, egy közepes fej vöröshagyma, egy közepes sárgarépa, 40 deka csiperkegomba, egy mokkáskanálnyi porított vargánya, egy friss kakukkfű ágacska, őrölt bors, 3 kisebb burgonya, 1 dl tejszín, egy csapott evőkanál búzaliszt-vagy rizsliszt . A sajtgaluskákhoz: 1 egész tojás, 10-15 deka reszelt sajt, 1 evőkanál rizs-vagy búzaliszt, 1-2 csapott evőkanál rizs- vagy búzadara, só, egy teáskanálnyi puha teavaj.
A vöröshagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, majd a kockára vágott csirkemellet hozzáadva a hús kifehéredéséig kevergetjük. Ezután beletesszük a kockára vágott sárgarépát, a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, belehelyezzük a kakukkfű ágacskát, felöntjük vízzel és puhára főzzük. A burgonyákat kockára vágjuk és a szinte már kész leveshez adjuk, puhára főzzük.
A sajtgaluskákat célszerű előbb bekeverni, hogy kellő időt állhasson mielőtt a levesbe szaggatnánk : A tojást elkeverjük az apróra reszelt sajttal, sóval,puha vajjal, liszttel , darával , állni hagyjuk majd a kész levesbe szaggatjuk egy kiskanál segítségével. Ha túl lazának ítéljük meg a galuska állagát, tegyünk hozzá búzadarát. A levesbe szaggatott galuskák pár perc alatt megfőnek. Mikor a leves minden alkotóeleme puha, akkor a tejszínnel elkevert liszttel behabarjuk. Forrón tálaljuk.